Amenzile uriașe aplicate prin ordonanțele militare sunt neconstituționale!

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit astăzi că amenzile colosale aplicate în această perioadă pentru cei care nu au respectat ordonanțele militare sunt neconstituționale! Acestea pot fi anulate însă numai dacă cei amendați le vor contesta în instanță.

Curtea Constituțională a fost sesizată de Avocatul Poporului, iar astăzi judecătorii au dat dreptate sutelor de mii de români care s-au plâns de valoarea exagerată a contravențiilor aplicate, cu atât mai mult cu care fiecare agent de poliție stabilea cuantumul amenzilor după cum considera.

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, a declarat la Digi 24 că „legea a fost scrisă prost”, așa că ea este în parte nelegală. Cei care au achitat amenzile nu își mai pot recupera banii, însă cei care sunt încă în termenul de plată pot face contestație în instanță pentru anularea sancțiunilor contravenționale.

Până în prezent, în România au fost date peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă, ceea ce înseamnă aproximativ 130 de milioane de euro.

Prefectul Cristian Gâfu declara ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că, potrivit informațiilor pe care le deținea la ora întrunirii, în județul Caraș-Severin nu a fost plătită nicio amendă dată în urma încălcării ordonanțelor de urgență.