Ambulanța pentru Monumente Banat caută voluntari pentru a salva o biserică din Timiș aflată în paragină

timisoara capitala 2023

Ambulanța pentru Monumente Banat și-a propus ca în 2021 să pună umărul la salvarea a patru obiective de patrimoniu din această regiune. Unul dintre acestea este Biserica Romano-Catolică din Bobda, județul Timiș, fiind nevoie de încă opt voluntari pentru intervenția care va începe în câteva zile.

Ambulanța pentru Monumente Banat anunță că peste câteva zile, în perioada 26 – 29 mai, încep lucrările de salvare a Bisericii Romano-Catolică din Bobda, comuna Cenei, aflată într-o stare avansată de degradare. Pentru ca intervenția să fie una reușită, mai este nevoie de opt voluntari care să participe în special în primele zile de lucrări, între 26 și 27 mai. Persoanele care doresc să ajute pot trimite un mail prin care anunță înscrierea la eveniment la adresa ambulantapentrumonumente@prinbanat.ro.

publicitate online in ziar Express de Banat

Intervenția de la Biserica Romano-Catolică din Bobda (sau Mausoleul Csávossy) este una complexă, desfășurată pe parcursul mai multor ani. Aceasta necesită o serie de pași premergători punerii în siguranță. În 2021, primul pas din acest an este scanarea 3D cu laser a întregului edificiu, realizată în vederea elaborării studiilor de specialitate care vor sta la baza intervenției de anul viitor.”, a informat Ambulanța pentru Monumente Banat.

Astfel, în cadrul intervenției din luna mai voluntarii vor igieniza vegetația din jurul monumentului, prin toaletări și defrișări, vor degaja molozul din interiorul și exteriorul clădirii și vor inventaria și depozita elementele de patrimoniu mobil.

Familia Csávossy este cea care a determinat construcția bisericii din Bobda încă din anul 1860, împreună cu un castel aflat peste drum de „Mausoleu”, finalizat în 1889.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Familia Csávossy era una de latifundiari, deținând mari terenuri agricole, în special două domenii mărețe, cel din satul Grăniceri (denumire veche: Csávoss ), și cel în care se află mausoleul, Bobda. Ambele castele construite de această familie au fost distruse; singurele urme lăsate fiind Biserica Romano-Catolică (Bobda) și o poartă de acces, o pivniță și o criptă din fostul domeniu din Grăniceri. Conacul din Grăniceri a fost demolat în perioada comunistă într-o încercare de a șterge memoria familiei, domeniul devenind avanpost de grăniceri.”, a transmis Ambulanța pentru Monumente Banat.

Biserica din Bobda este un edificiu unic în Banat, care de-a lungul timpului a ajuns într-un stadiu extrem de degradare. Criptele au fost profanate, iar biserica abandonată, aceasta fiind astăzi un adevărat lăcaș al porumbeilor.

Proiectul Ambulanța pentru Monumente – Banat, implementat de Asociația Prin Banat în județele Timiș și Caraș-Severin, își propune salvarea patrimoniului imobil aflat în stare avansată de degradare prin intervenții de punere în siguranță.

 

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/