Ambrozia, dușmanul de temut al timișorenilor și nu numai

Una dintre cele mai frecvente probleme în sezonul de toamnă și primăvară o reprezintă alergiile. Alergia la ambrozie este un subiect controversat în rândul medicilor și o adevărată provocare pentru autorități.

Alergologii atrag atenția că, deși în primăvară a fost promulgată o lege pentru stârpirea buruienii, autoritățile s-au blocat în comisia care trebuie să decidă cum pune în practică această lege. Până atunci, medicii abia fac față numărului mare de pacienți care deja le bat la ușă cu alergii date de ambrozie. „Cu această plantă nu e de joacă, ea creează alergii la peste 15% din populație”, după cum a declarat edilul municipiului Timișoara, Nicolae Robu.

Invitată în redacția Express de Banat, medicul specialist în alergologie și imunologie clinică, Alina Bălăceanu, de la Clinica Medici’s din Timișoara a clarificat câteva aspecte legate de acest subiect:

Este așa o explozie mare de alergie la ambrozie?
„Da, este o explozie de alergie la ambrozie, în ultimii ani sunt tot mai mulți pacienți alergici la ambrozie. Acum chiar suntem în plin sezon de alergie la ambrozie și în cabinet majoritatea pacienților sunt alergici la ambrozie”.

În popor, când spunem de cineva că are alergie, este posibil să fie prea sensibil?
„Nu, de fapt alergia este o reacție anormală a organismului în care organismul face anticorpi împotriva polenului de ambrozie, doar polenul provoacă alergie și în momentul în care organismul s-a sensibilizat, adică a constatat că îi face rău polenul de ambrozie, face anticorpi și de fiecare dată când se întâlnește cu polenul de ambrozie, reacționează”.

De unde știm că avem alergie la ambrozie?
„Cel mai mult din simptomatologie, nu este indicat să ne testăm preventiv, pentru că alergia apare prin expunere repetată, deci poți să te testezi anul acesta și să nu ai nimic și peste un an sau doi să înceapă simptomatologia, deci majoritatea pacienților începe cu simptomatologie de rino-conjunctivită alergică, adică strănută la început, este și semnul cel mai frecvent întâlnit, apoi rinoree apoasă abundentă-curge nasul abundent, apos ca la robinet, cum explică pacienții, mâncărimi la nivelul nasului, la nivelul ochilor, se înroșesc ochii, obstrucție nazală-nasul înfundat, respirație orală grea, prurit la nivelul cavității orale, bolta palatină, urechi”.

Se vorbește mai frecvent în ultimii 10 ani despre această alergie la ambrozie? De exemplu, în școală ați învățat despre așa ceva?
„Nu, nu am învățat despre așa ceva. În ultimii 10 ani, într-adevăr alergia la ambrozie, în special, a crescut foarte mult pentru că planta, mai ales în zona de vest a țării, este în cantitate foarte mare. Această plantă există de mult în România, adică nu a adus-o cineva acum 20-30 de ani și s-a înmulțit. Nu produce efecte abia acum. De ce polenul de ambrozie este foarte alergen? Planta, originară din America de Nord, a apărut încă din 1910 în Orșova, încet s-a climatizat, să zicem în perioada regimului comunist era colectivizarea, erau muncite pământurile și s-a înmulțit excesiv. Ambrozia nu are nevoie de condiții speciale, aceasta se întâlnește pe marginea drumurilor, pe căile ferate, acum mai nou și în parcuri, au invadat culturile, în special culturile de floarea soarelui. De ce e atât de periculoasă? Pentru că grăuncioarele, practic semințele rămân în sol până la 40 de ani. În majoritatea țărilor europene ambrozia a fost declarată plantă de carantină. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne implicăm pe termen lung în lupta împotriva ambroziei.

E atât de periculoasă încât a fost nevoie de o lege prin care sunt obligate autoritățile locale să curețe terenurile de această plantă?
„Da, e bine să fie o lege de mult mai mult timp pentru că au fost și proiecte pe tema ambroziei. De ambrozie știm de mult că produce alergii, dar în ultimii ani sunt tot mai mulți pacienți.

Este mai agresivă și pe fondul unei scăderi a imunității?
„Nu am putea spune. Totuși, să zicem că imunitatea scăzută este după o răceală, este o imunitate scăzută tranzitor. Alergia este o boală multifactorială, se pare că este o predispoziție genetică, sigur că nu toți știm dacă avem pe cineva în familie cu alergie, dar factorii de mediu contribuie foarte mult, planta polenizează tot mai mult. De exemplu, și încălzirea globală are efect. Ambrozia este prezentă în atmosferă în stare vegetativă din mai, iunie. Anul acesta în luna mai au fost 35 de grade, cred. S-a dezvoltat foarte mult, a plouat, deci a avut timp să se dezvolte, vara a fost secetă și a fost cald”.

 E ceva ce nu este alergen?
„Dacă vorbim despre plante, plantele polenizate de vânt sunt alergene pentru că polenul lor este extrem de mic și atunci este împrăștiat pe distanțe mari, deci nu plantele polenizate de albine, de exemplu”.

Alergia la ambrozie nu este o banală viroză, nu trece de la sine, iar ignorarea simptomatologiei duce la complicații severe. Este esențială prezentarea promptă la medic pentru un diagnostic și un tratament eficient!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/