Ambasadorul Belgiei, prezent la Reșița! Promovează serviciile de îngrijire la domiciliu [FOTO]

untitled design set 970x90 px

Reșița a fost gazda unei delegații oficiale din Belgia, țară cu care România a înființat o fundație a cărei activitate principală este dezvoltarea serviciilor socio-medicale. Accentul s-a pus pe serviciile de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu.

Fundația Româno-Belgiană The Open Network for Community Development (TON), împreună cu Asociația de Ajutor Mutual Slatina Timiș (ADAMS), a demarat, în luna martie a acestui an, un proiect care vizează serviciile prin care vârstnicii pot fi îngrijiți la domiciliu, nu doar din punct de vedere medical. „Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din 5 comunități rurale” este un proiect care se derulează în perioada martie 2016 – octombrie 2017 și are un buget total de 82.300 de franci elvețieni. Acesta este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției în valoare de 74.050 de franci, contribuția agenției executive și a partenerilor fiind de 8.250 de franci. Pentru prezentarea proiectului, o delegație din Belgia, condusă de ambasadorul Thomas Baekelandt, a fost prezentă la Reșița.

Proiectul își propune ca persoanele vârstnice din mediul rural să aibă un acces crescut la servicii de îngrijire la domiciliu. Cele 5 comunități implicate în proiect sunt Armeniș din Caraș-Severin, Moldovița din județul Suceava, Batăr din județul Bihor, Dimitrești din județul Vrancea și Centru, Bunești din județul Brașov.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157674615813342″]

Modelul pe care se bazează TON este preluat de la partenerii belgieni, fiind unul bazat pe solidaritate. Au fost create comitete locale de sănătate, care și-au exprimat dorința de a promova servicii de sănătate inovative în cadrul comunităților lor. Un astfel de exemplu este și Slatina Timiș, acolo unde centrul comunitar de sănătate (ADAM), cu peste 15 ani de activitate continuă, a început să poată raporta o îmbunătățire a stării de sănătate a cetățenilor săi.

publicitate ziar expresb 1000x100

Principalele servicii cu care pacienții din România sunt mai puțin obișnuiți sunt unele cu o tentă puternic socială, mai degrabă decât medicală. Punând accent pe voluntariat, centrul comunitar oferă sprijin prin închirierea materialelor ajutătoare (cârje, scaune speciale), vizitarea membrilor înscriși la domiciliu și punerea la dispoziție a unui fond social, care poate acorda împrumuturi financiare. Printre cei care susțin îngrijirea de acest tip se numără însuși Dragoș Luca, directorul Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin, care a recunoscut că și-ar dori ca, la bătrânețe, să trăiască într-o localitate așa cum e Slatina Timiș, pentru a putea beneficia de servicii de calitate, așa cum beneficiază acum vârstnicii de acolo.

În prezent, TON oferă 15 servicii care nu există de regulă în sistemul medical din România. În țara noastră nu există, la ora actuală, asistente medicale care să efectueze vizite la domiciliu decât în cazuri excepționale și neorientate spre persoanele de vârsta a treia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/