Ambasadorul Austriei a ridicat la fileu problema turismului din Băile Herculane, în cadrul unei întâlniri organizate la Reșița. Invitații austrieci, împreună cu autoritățile județene și locale, au sintetizat săptămâna trecută proiectele de interes la nivelul stațiunii Băile Herculane.
După ce, mai bine de un deceniu, factorii responsabili ai țării au degradat stațiunea prin nepăsare și lupte acerbe de interese, potențialul turistic al zonei este la pământ. Valea Cernei a ajuns, dintr-o ,,perlă a turismului” o adevărată ,,vale a plângerii”. Austriecii au decis să ia măsuri și să arate autorităților responsabile că interesul, acolo unde există, poate duce la reușite. Aceștia au implementat mai multe proiecte în vederea resuscitării turismului din stațiune.
Primul proiect de pe ordinea de zi este restaurarea Băilor Neptun. Acest obiectiv a fost cumpărat de către primăria din Băile Herculane în vederea creșterii nivelului turismului în zonă. De asemenea, se are în vedere, pentru anul viitor, organizarea unei conferințe în Băile Herculane. Parteneriatul dintre stațiunea cărășeană și Altstadt din Austria va fi principalul actor al acestei conferințe. Proiectul va urmări, în primul rând, o cât mai bună popularizare a stațiunii în Austria, dar și atragerea unui număr cât mai mare de experți în domeniu care să cunoască problematica revitalizării unor astfel de clădiri monumente istorice și centre turistice.
Pe agenda oficialilor străini se află și înființarea unei Academii de Construcții la nivelul stațiunii care ar acoperi pregătirea profesională a celor care lucrează în domeniul construcțiilor.
Nici fondurile europene nu au fost excluse din discuție. S-a ridicat aici problema ca acele proiecte care ar aduce valoare și, automat, mai multe locuri de muncă în Băile Herculane să fie accesate prin diferite fonduri pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție.
,,În cadrul acestei întâlniri am încercat să sintetizăm care sunt proiectele de interes în Băile Herculane pe care comunitatea locală, Consiliul Județean și diferitele entități de la nivelul Austriei le au pentru Băile Herculane. Și pe noi ne-ar interesa să simțim și să vedem cu cât entuziasm și energie lucrează conducerea locală în vederea revitalizării turismului. Sunt foarte mulțumit de modalitatea în care acea întâlnire cu primarul Vasilescu s-a derulat, am învățat foarte multe și mă bucur că există o perspectivă concretă de a ajuta dezvoltarea stațiunii Băile Herculane”, a declarat pentru Express de Banat Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei în România.