Ambasadorii SUA și Marii Britanii, aprecieri și susținere pentru Express de Banat și new media

Târâți prin tribunale doar cu scopul de a ni se închide gura și chiar sancționați prin sentințe judecătorești mai mult decât controversate, analizate astăzi tocmai din acest motiv de către CEDO, noi, jurnaliștii Express de Banat, am primit aprecieri și mesaje de încurajare de la ambasadorii a două state unde democrația și libertatea de exprimare sunt drepturile fundamentale, cele mai de preț: Hans Klemm și Paul Brummell.

Ambasadorii SUA și Marii Britanii ne-au onorat cu prezența domniilor lor în redacție, unde ne-au acordat interviuri în exclusivitate pentru presa din Caraș-Severin, iar cuvintele de apreciere, de susținere și încurajare, reprezintă pentru noi garanția că Express de Banat a pornit și merge pe drumul cel bun, pe drumul corect. Asta, în ciuda tuturor șicanelor și riscurilor, care, până la urmă, nici nu sunt atât de mari ca în alte țări unde democrația e doar un vis. „Libertatea presei este foarte, foarte importantă pentru sistemul democratic american și este prevăzută în Constituția americană, la fel ca și libertatea de exprimare. Din multe puncte de vedere aș spune că presa independentă din România se confruntă cu la fel de multe provocări ca presa din SUA și multe dintre acestea sunt legate de avansul tehnologic. Desigur, sunt legate și de problemele din politică. Există foarte mare schimbare și în presa din SUA ca urmare a avansului tehnologic și micile instituții de presă, în ultimii 15-20 de ani, după avântul Internetului, au început să sufere. Este extraordinară această schimbare dacă ne gândim cât de recent a survenit ea. Sunt absolvent al Universității Stanford și în urmă cu 22 de ani acolo se forma Google. Facebook nu are mai mult de zece ani. Această evoluție a comunicării este foarte bruscă și, evident, ea a avut un impact asupra presei, dar și asupra capacității presei de a-și face datoria democratic. Statul de drept trebuie respectat. În SUA, libertatea presei este garantată prin Constituție și obiectivul este ca acest lucru să se întâmple. Trebuie să vă felicit pe dumneavoastră, cei de la Express de Banat, pentru faptul că sunteți inovatori în această parte a României, în Vestul României, și pentru că ați îmbrățișat această revoluție tehnologică”, ni s-a adresat Excelența SA Hans Klemm, ambasadorul SUA în România.

Despre new media și importanța presei online, despre presiunile la care suntem supuși mai ales în ultimii trei ani, a vorbit și Excelența Sa Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit la București: Este o problemă peste tot în lume impunitatea față de jurnaliști, iar în unele țări, din păcate, chiar față de jurnaliști care sunt uciși. În alte țări,  din fericire, nu este o astfel de problemă, dar peste tot jurnaliștii sunt sub presiune, sunt forțe politice care vor să controleze presa. Noi credem că presa trebuie să fie liberă, jurnaliștii liberi pentru a investiga sunt absolut esențiali pentru democrație. Laud rolul presei libere și știu că în această perioadă presa nu este într-o situație ușoară, asta și pentru motive financiare. Sunt foarte multe provocări cu noile tehnologii, cu new media, de aceea e tot mai dificil pentru jurnaliștii profesioniști să facă carieră. Consider că jurnaliștii profesioniști, cei cu viteză, au un rol esențial pentru democrație”.

Astăzi, când jurnaliștii din întreaga lume au sărbătorit Ziua Mondială a Libertății Presei, cuvintele reprezentanților celor mai puternice state de pe glob n-au însemnat nimic pentru alți magistrați români care judecă mai degrabă după propriile legi și care îngrădesc dreptul la libera exprimare și democrația. Dar despre asta vom reveni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/