Ambasadori în Europa! Un liceu tehnologic din Lugoj a devenit școală ambasador a Parlamentului European

Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj a fost ales, alături de alte 14 școli din România implicate în acest program, școală ambasador a Parlamentului European. Implementat de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, programul se adresează liceelor din România care vor și pot să își asume rolul de școală ambasador, cu scopul clar definit de a promova valorile și instituțiile Uniunii Europene.

„Liceul Tehnologic «Valeriu Braniște» deține titlul de școală europeană din anul 2018. De fapt, școala a mai avut acest titlu și în anul 2012. Titlul de școală ambasador ne onorează, în plus, confirmă că suntem o școală cu adevărat deschisă înspre Europa. Suntem mândri de rezultatul selecției, de votul de încredere acordat. Elevii și profesorii școlii noastre sunt europeni atât în mentalitate, cât și în modul de a acționa concret. La nivelul școlii, încercăm să-i familiarizăm pe toți cei care intră în contact cu noi, cu un mod de a fi european pe care îl învățăm de fiecare dată când ieșim, noi, brăniştenii, prin proiectele noastre europene, în  alte spații culturale și educaționale europene”, a declarat directorul unității de învățământ, prof. Cosmin Gheorghe.

Programul cuprinde cursuri introductive și aprofundate pentru cadrele didactice din școală pe teme ce țin de Uniunea Europeană și instituțiile acesteia; activități de informare, sensibilizare și conștientizare a adolescenților cu privire la apartenența la Uniunea Europeană și cetățenia activă; realizarea unor echipe compuse din 5 ambasadori seniori – cadre didactice și 15 ambasadori juniori – elevi; amenajarea Punctului de Informare dedicat Uniunii Europene; participarea ambasadorilor seniori coordonatori la cele două cursuri de formare; parcurgerea manualului pus la dispoziție de Parlamentul European cu ambasadorii juniori și alți elevi din școală; realizarea de activități dedicate Zilei Europei și altor teme europene; activități de comunicare pe grupul de Facebook EPAS și prin alte mijloace.