Mai multe ambarcațiuni din Serbia, opt la număr, erau ancorate duminică dimineață pe malul Canalului Bega, în spatele Catedralei Mitropolitane din Timișoara. E pentru prima dată în 65 de ani de când punctul de trecere a frontierei pe canal a fost deschis.
După ce vama pe apă cu Serbia a fost redeschisă, opt ambarcațiuni din Serbia au trecut granița și au ancorat în Timișoara. Au parcurs peste 30 de kilometri de canal din partea românească. Ultima cursă de agrement cu pasageri a fost făcută pe Bega în urmă cu 65 de ani.
Deschiderea punctului de trecere a frontierei pe Canalul Bega a fost posibilă ca urmare a implementării proiectului „Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega”, finanțat prin Programul INTERREG IPA România-Serbia.
„Timișoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port! Pentru prima dată în aproape 70 de ani, opt ambarcațiuni din Serbia sunt ancorate în Timișoara! (…) Consiliul Județean Timiș alături Inspectoratul Teritorial de Poliție de Frontieră Timișoara și ABA Banat a făcut posibilă deschiderea punctului de trecere a frontierei pe canalul Bega, setând astfel un standard care ne permite să visăm la un port în Timișoara.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.
De la Timișoara, pe apă până în Serbia a plecat și „Pelicanul”. Excursiile cu vaporașul s-au făcut în cadrul evenimentului „Peisaj în mișcare”, al proiectului cultural Ecluze pe Bega. Acesta propune o nouă viziune pentru canalul navigabil pe toată lungimea lui, până la vărsarea în Tisa.
„Timișoara merită să aibă un port turistic și comercial cu Serbia!”, a spus și viceprimarul Timișoarei Cosmin Tabără, care promite că acest proiect este pentru el o prioritate.
„Am fost și eu pe puntea legendarului Pelicanul care a trecut în Serbia, la întoarcere fiind însoțit de încă 5 bărci care au intrat în România pe Bega, cu destinația Timișoara. (…) Ce e important e că legătura dintre români și sârbi se poate face și pe apă, Bega având, în opinia mea, un bun potențial turistic și economic. Ceea ce înseamnă că Timișoarei îi revine obligația de a redeschide în viitorul foarte apropiat un port. Iar acest lucru se poate face numai și numai dacă există voință politică. Care, între noi fie vorba, ar fi trebuit să înceapă chiar din momentul inaugurării de astăzi (n.r, sâmbătă, 23 septembrie).”, a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei.
CITEȘTE ȘI: Legendarul „Pelican”, simbolul pe apă al culturii europene. Rolul vasului în 2023
Reabilitarea barajului Oravița Mică, din Caraș-Severin, s-a încheiat. După 40 de ani, structura bazinală este din nou funcțională. Lacul de acumulare era colmatat în proporție de 92%. Barajul Oravița...
Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis
Laborator nou, la UVT, pentru formarea specialiștilor în securitate cibernetică
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281