Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeș a găzduit, joi, 8 mai, cea de-a șaptea ediție a concursului literar „Bătălia cărților”, cea mai complexă activitate desfășurată de Biblioteca Municipală „Mihail Halici” din municipiul de pe Timiș și Sebeș, un bun prilej de a-i cunoaște pe tinerii „învingători prin lectură”
Într-o societate în care tehnologia câștigă în detrimentul cărților, există încă evenimente, instituții și oameni care promovează lectura și subliniază importanța acesteia în dezvoltarea creativității, a capacității de exprimare corectă și de a avea un discurs cursiv.
Sub forma unei „bătălii” aprigi pe „câmpul de luptă” literar, concursul „Bătălia cărților”, inițiat de Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România și organizat, la Caransebeș, de Biblioteca „Mihail Halici”, cu susținerea Primăriei Municipiului Caransebeș și a Consiliului Local, invită cititori cu vârste între 10 și 13 ani, dar și 14 și 18 ani, să descopere lumea fantastică a cărților.
„Bătălia cărților este un concurs inițiat de Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România, cu scopul de a încuraja și a stimula copiii să citească mai mult, de a-și dezvolta capacitatea în arta dezbaterii, a comunicării, a formării spiritului competițional și de fair-play. De-a lungul anilor, Bătălia cărților a devenit cea mai mare activitate pe care noi o desfășurăm, care presupune mult efort, dar care aduce și multe satisfacții”, a precizat Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale din Caransebeș.
În acest an, la concurs s-au înscris peste 65 de copii de la toate școlile de pe raza municipiului Caransebeș, dintre care 35 de elevi au reușit să intre în finală, 24 la secțiunea de copii și 11 la secțiunea de adolescenți. Din juriul care a evaluat lucrările la cea de-a șaptea ediție se numără cadre didactice, precum doamna profesoară Maria Frențiu, doamna învățătoare Elena Doina Ghica și doamna bibliotecară Mariana Bejinariu.
Fondul de premiere din partea Primăriei Municipiului Caransebeș și a Consiliului Local a constat în 8.500 de lei, premiile fiind dublate printr-o donație consistentă de fond de carte din partea lui Adrian Novăcescu. Premiile au constat în cărți, produse electronice, puzzle, jocuri de societate și dulciuri, cele din urmă fiind finanțate, pentru al doilea an, de doamna Monica Iacobescu, președinta Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș.
La eveniment, au participat Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș, viceprimarul Marin Nedelcu, city-managerul Florin Bogdea, dar și părinți ai elevilor participanți.
Câștigătorii celei de-a șaptea ediții la categoria de vârstă 10-13 ani sunt Iasmina Ienășigă, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „C. D. Loga”, care a obținut premiul pentru cele mai bune zece fișe de lectură și Andreea Forcoșanu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „Traian Doda”, care a obținut premiul pentru cea mai bună fișă la cartea anului.
La categoria de vârstă 14-18 ani, premiul pentru cele mai bune zece fișe de lectură a fost câștigat de Cătălina Fiat, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „C. D. Loga”, iar premiul pentru cea mai bună fișă la cartea anului l-a obținut Andreea Călțun, elevă în clasa a XI-a. Cititorul anului pentru această categorie de vârstă este Onisim Hotima, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „C. D. Loga”.
Cititorul anului 2025 la categoria de vârstă 10-13 ani este Ștefania Știrbu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „C. D. Loga”, care a câștigat secțiunea „Convinge-mă să citesc” printr-o scenetă prin care a reprezentat, alături de câțiva colegi, cartea „Ponei”, de R. J. Palacio:
„Cartea este despre curaj, maturizare și … iubire. O recomand oricărui cititor, de orice vârstă, întrucât este o carte care poate schimba perspectiva asupra iubirii. Căci ce ne ține laolaltă, ca prieteni, ca familie, ca societate, ca oameni dacă nu iubirea? De fapt, iubirea ne face oameni, ne face mai buni…”, a spus eleva în fața juriului.
Ascultând aceste cuvinte, ne-am dorit să descoperim și noi cum percepe lectura un tânăr cititor. Întrebată ce unic argument ar oferi în a ne convinge pe noi să citim cartea prezentată, Ștefania a răspuns: „Este o lectură despre dragoste și despre cum aceasta îi unește pe oameni!”
Într-o lume săracă în dragoste, mânată, în mare parte, doar de interese, dar și într-o lume lipsită de pasiunea lecturii, recomandarea Ștefaniei poate stârni ușor interesul.
„Eu consider că lectura este extrem de importantă pentru cultura noastră. Ne ajută să ne construim un caracter sănătos, să ne comparăm cu personajele din cărțile citite și să deprindem de la ei trăsăturile bune”, ne mai spune Ștefania, care subliniază faptul că fiecare carte are menirea de a ne face mai buni, de a ne îmbogăți cultura și de a ne dezvolta vocabularul.
„De când eram mică, îmi doream să citesc, iar atunci când am învățat cum se face, mi-am dat drumul pasiunii. Cu încurajarea părinților și cu interesul care a sporit încetul cu încetul, am început să citesc din ce în ce mai mult! Și așa, am ajuns aici!”, dovadă a faptului că „Bătălia cărților” își împlinește menirea de a îndemna tinerii la și mai multă lectură, la a evolua și a se descoperi pe ei înșiși în lumina lecturii.
Iată că, într-o societate tot mai tehnologizată, în care interesele noii generații sunt altele decât cultura, familia, școala și instituțiile de cultură lucrează sinergic în culturalizarea prin citit, dar și în a-i antrena pe tineri în activități sănătoase, benefice pentru minte și suflet, care să îi țină departe de pericolele mediului virtual, așa cum este evenimentul „Bătălia cărților”, organizat de Primăria Municipiului Caransebeș și Biblioteca „Mihail Halici”.