Președintele Tribunalului Timiș, judecătoarea Adriana Stoicescu, militează pentru o lege corectă a răspunderii magistraţilor și spune că ziua de astăzi a fost una în care Consiliul Superior al Magistraturii a scris istorie în justiția română, un moment zero în care oamenii în robă ar trebui să privească spre victimele lor şi să-și ceară iertare!
Reacția Adrianei Stoicescu vine după plenul CSM de astăzi și după hotărârile luate cu privire la colaborarea organelor de cercetare penală cu Serviciul Român de Informații în instrumentarea anumitor dosare.
„Pentru noi, cei care ştim ce s-a întâmplat cu adevărat în anii de glorie ai binomului, azi e Ziua Z. Ştiu că noi, judecătorii, suntem primii vinovaţi. Eu îmi asum vina pentru ce s-a întâmplat, deşi am fost printre victimele sistemului. Am fost vânată mai bine de 2 ani, aşteptând fiu „legată” pentru vina de a fi spus nu. Acum e momentul să o luăm de la zero. Să ne asigurăm că niciodată un om nevinovat nu va mai aştepta ani de zile să primească verdictul de achitare, după ce a fost târât în cătuşe, terfelit în public, distrus până la finalul implacabil, clamându-şi în zadar nevinovăţia. Să ne asigurăm că niciodată nu vom mai avea avocaţi încătuşaţi pentru singura vină de a-şi apăra clientul nevinovat. Să ne asigurăm că niciodată nu va mai exista un judecător care să scrie o sentinţă de condamnare altfel decât în baza probelor administrate loial şi corect, în faţa instanţei , fără nicio intervenţie a altei instituţii”, a comentat președintele Tribunalului Timiș.
Adriana Stoicescu își îndeamnă colegii magistrați să ceară chiar ei o lege a răspunderii pentru eventuale abuzuri în actul de justiție subliniind că e momentul să fie cu adevărat judecători, pentru că astăzi Consiliul Superior al Magistraturii a făcut istorie spunând nu întoarcerii SRI în dosare penale, precum și contestaţiei DNA împotriva raportului Inspecţiei Judiciare care a constatat zecile de abuzuri săvârşite împotriva magistraţilor în anii glorioşi ai binomului. „Acum e momentul să ne întoarcem cu faţa spre victimele noastre şi să ne cerem iertare. Să învăţăm lecţiile trecutului, pentru a nu-l repeta. Să milităm noi înşine pentru o lege corectă a răspunderii magistraţilor pentru ca, dacă vreodată, un magistrat dornic de afirmare, dependent de luminile rampei şi de elogiul pupincuriştilor, va încerca să facă dosare penale sau justiţie după bunul său plac, să răspundă în faţa legii. E momentul să fim cu adevărat judecători!”, a adăugat judecătoarea.