În ciuda a ce se spune în mass-media că suntem într-o criză economică, totuși anul acesta cifrele arătă surprinzător, atunci când vine vorba de mediul de business din România. Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a României propune reorganizarea administrativă a țării.
Afacerile din România sunt pe un trend ascendent după cum se prezintă bilanțul pe anul 2022. La nivel național, au depus bilanțul cu 37.000 mai multe firme decât anul precedent, mai exact 802 243 de firme care au depus bilanțul anul acesta, față de 768 372 anul trecut, iar cifra de afaceri a ajuns la 321 miliarde de euro.
„Nu trebuie să ne panicăm, există o dinamică a înființării societăților, a dezvoltării acestora, a falimentelor. Și dumneavoastră la Timiș aveți în primele luni ale anului 214 insolvenți. Ceea ce ne preocupă pe noi foarte tare, la nivel național, este deficitul balanței comerciale a României, care din păcate creste exponențial, sau bine spus se adâncește. Am ajuns la 23,8 miliarde de euro anul trecut, față de 18,3 cu un an înainte și față de 8,7 miliarde la sfârșit de 2015. Realitatea aceasta este confirmată de ce se întâmplă în comerțul exterior, teoretic se zice că avem 25. 770 de exportatori în România, dar doar primii 100 fac 51% din export. În primii 100 găsim doar două firme românești.
În primii 1000 care fac 82% din tot exportul României, găsiți 148 de firme românești chiar dacă noi, Camera de Comerț suntem principalii promotori ai exportului românesc. Să fim realiști, cu niște solduri de vin, cu niște grâu neprelucrat nu cred că putem pozitiva balanța comercială a României. Cel mai bun lucru pe care-l putem face este să ne uitam la cifra de la importuri, acei 98,4 miliarde de euro pe care România i-a important anul trecut. Cifra de la import este cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului.”, a precizat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României.
Prezent la Gala Excelenței în Afaceri din județul Timiș, președintele Camerei de Comerț a tras un semnal de alarmă atât în ceea ce privește producția ce ar trebui să se realizeze în țară, cât și pentru protejarea agenților economici, a mediului de afaceri care duce tot greul în spate:
„Importatorii din România au marfa revândută. Eu știu foarte clar necesitățile pieței și cred că aici trebuie să aducem acele branduri, acele investiții pe care le pot face și românii, ca să satisfacem apetitul consumatorului român. Am ajuns o țară de Black Friday! Va trebui să venim cu această compensare, poate ni se spune de la Guvern cât este importul pe brand ca să ne putem duce la acel CEO și să-l întrebăm ce vrea de la viața noastră pentru ca el să producă în România. Este foarte sănătos să crești PIB-ul pe consum, dar ideea e ca acest consum să fie pe producție făcută în România, indiferent de naționalitatea producătorului.
Este timpul să facem reorganizarea administrativă a României! Acest mediu de business nu mai poate ține 42 de județe. Vedeți că ne scăldam între 300 de miliarde de euro cifră de afaceri. Nu o să putem să ne așteptăm la mai mult din partea mediului de business. 774. 252 de microîntreprinderi au doar 920 de mii angajați. Cred că putem funcționa cu 15 județe pentru că trebuie reduse aceste cheltuieli administrative, altfel nu se mai poate. Mediul de business are nevoie de șoferul de la Consiliul Județean, de șoferul de la Prefectură, dar și de femeia de serviciu, avem nevoie de forță de muncă. Scăderea cheltuielilor statului este o prioritate absolută!”
Mihai Daraban a mai subliniat în discursul său că instituția pe care o reprezintă va proteja întotdeauna agenții economici care depun bilanțul la organele fiscale, și face un apel către oamenii politici că în general cea mai bună apărare este atacul, iar acum este momentul să se ia măsuri pe toate planurile, mai ales că la Ministerul Justiției figurează, peste cei care au depus bilanțul, 360 de mii de entități juridice care nu declară nimic și „cărora nu le bate nimeni la ușă.”