Administrația lugojeană își reorganizează serviciul ce administra piața și târgul de vechituri, care vor fi gestionate în viitor de noua Societate Administrare Patrimoniu, pentru a crește încasările la buget.
După cinci ani de rezultate economice nesatisfăcătoare, administrația locală a decis reorganizarea gestionării piețelor, târgurilor și oboarelor din municipiu, prin cedarea acestei activități către noua Societate de Administrare Patrimoniu. Activitatea poate fi reorganizată, astfel încât să aducă un plus important venitului local. Există deja modelul de succes al Pieței Obor, care avea încasări de maximum 4.500 de lei pe lună, iar după reorganizare, în perioada aprilie – august, a avut încasări totale de 170.000 de lei, ceea ce înseamnă zeci de mii de lei pe lună.
Analizând activitatea serviciului public de desfacere, târguri, piețe și oboare în vechea formă de organizare, se poate observa o evoluție negativă a indicatorilor. Din evidențele Primăriei, în perioada 2017 – 2021, profitul net a înregistrat o descreștere, astfel că la sfârșitul anului 2021, serviciul a ajuns să înregistreze deficit. De precizat că în perioada celor cinci ani nu au fost realizate investiții.
„Rezultatele din perioada 2017 – 2021 sunt necorespunzătoare. Societatea trebuie să își schimbe modul de activitate, iar primele opt luni din 2022 arată că se poate mult mai bine. Vă dau un exemplu: la Ocico, încasările erau de maximum 4.500 de lei pe lună. Acesta a fost recordul aceluiași serviciu care funcționa în cadrul Primăriei. De când am introdus un alt mod de lucru, am încasat 170.000 de lei, din aprilie și până la 1 august. Și-a pus cineva întrebarea de ce, în trecut, încasam maximum 4.500 de lei pe lună și acum se pot încasa zeci de mii de lei pe lună? Și-a pus cineva întrebarea de ce același serviciu plătea 20.000 de lei pe lună la Retim, fără să-i pese de factură? Plăteau atâția bani, în condițiile în care toate firmele din zonă veneau și aruncau deșeurile în tomberoanele de la piață și plătea Primăria pentru ele”, spune primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu.
În consecință, administrația locală a propus ca administrarea piețelor să fie preluată de Societatea de Administrare Patrimoniu Lugoj.
Propunerea a fost validată în unanimitate în ultima ședință a Consiliului Local, pe baza unui studiu care arată că „gestiunea directă privind serviciul de administrare a piețelor privind încheierea unui contract de gestiune de cinci ani este justificată și realizabilă, această alternativă fiind cea mai avantajoasă, atât pentru concedent, cât și pentru concesionar”.
Delegarea gestiunii serviciului se face în condițiile legii.
„În raport cu cele prezentate, se poate concluziona că decizia autorității contractante, în speță a Consiliului Local Municipal, de a delega prestarea acestui serviciu este fundamentată atât social, cât și economic”, concluzionează Bogdan Ștefan Blidariu.