Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a revenit în România după ce a renunțat la expediția din Himalaya

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a revenit în România după ce alături de cei doi sportivi cu care s-a aflat în Himalaya au luat decizia de a pune capăt tentativei de a stabili o rută nouă spre vârful Dhaulagiri.

Săptămâna trecută, Horia Colibășanu și ceilalți doi sportivi, Marius Gane și slovacul Peter Hámor, au renunțat la tentativa de a stabili o nouă rută pe creasta nord-vestică a muntelui, după ce o avalanșă le-a lovit cortul în noaptea de 9 mai, la 6.800 metri altitudine.

Mai mult, decizia lor de a renunța a fost confirmată și de ninsorile puternice și vremea instabilă care a ținut mai mult de o săptămână. De altfel, expedițiile s-au oprit și pe partea cu ruta clasică a muntelui. Din cauza condițiilor meteo precare, în acest sezon nu s-a reușit nicio ascensiune pe vârful Dhaulagiri.

Nu doar condițiile de pe munte au fost potrivnice. Recenta explozie a cazurilor de Covid au impus o carantină totală în Nepal și suspendarea zborurilor internaționale până la sfârșitul lunii mai. Cu sprijinul lui Paul Sezonov, Consul General al României la New Delhi și al Ambasadei Spaniei din New Delhi, Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hámor au reușit să se îmbarce într-un avion care venise din Spania cu ajutoare umanitare. Cei doi români s-au întors în țară în weekend, via Madrid“, se arată într-un comunicat de presă.

În aceste condiții, provocarea crestei nord-vestice rămâne nerezolvată încă. Dhaulagiri este unul din cei 14 munți de peste 8000 de metri, al șaptelea ca înălțime de pe planetă (8167 m.). Horia Colibășanu l-a urcat prima oară în 2007, pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/