Alpinistul Horia Colibășanu și coechipierii săi Marius Gane și Peter Hamor au ajuns miercuri seară în tabăra de bază a muntelui Kangchenjunga la 5.400 de metri, după un marș istovitor de 14 kilometri și aproape 1.600 de metri diferență de nivel.
„A fost greu și pentru că am urcat cu 1.000 de metri mai sus față de unde eram aclimatizați. Am ajuns destul de obosiți, s-a simțit altitudinea, dar am avut noroc că era tabăra pusă de bucătar. Suntem bine și am dormit un pic azi-noapte.”, a transmis Horia Colibășanu joi dimineață, prin telefonul-satelit.
În următoarele zile, cei trei alpiniști se vor aclimatiza și apoi vor porni spre tabăra 1, pentru a începe expediția, ca de obicei, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor. După ce vor finaliza echiparea rutei, vor aștepta fereastra de vreme bună pentru ascensiune, preconizată la mijlocul lunii mai.
Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălțime de pe planetă (8.586 m.), reprezintă o provocare pentru alpinismul din România, fiind singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români. Horia Colibășanu s-a întors pe Kangchenjunga la 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.
Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1 %. A păstrat până astăzi reputația de „vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.
Expediţia „Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.
Foto: arhivă
Pesediștii aruncă praf în ochii alegătorilor cu propunerile de reindustrializare?! Liderul Forța Dreptei, Hadrian Popescu, spune că nimeni nu poate spera ca Reșița să producă oțel ca înainte dacă...
Dobra face audit extern! Primăria Lugoj nu renunţă la proiecte, dar le prioritizează!
Oncohelp a cumpărat fostul Institut de Proiectare din Reșița
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281