Alpinistul Cornel Galescu, despre nenorocirea din Nepal: „Tragedia atinge vârful muntelui!”

Tragedia din Nepal nu-l lasă indiferent pe alpinistul caransebeșean Cornel Galescu în aceste zile, când tragicul se ridică la înălțimea celui mai înalt vârf de pe Pământ, Everest.

În general, soarta și viața nepalezilor l-au mișcat și impresionat încă de la primele expediții la care a participat în Himalaya, în 1996. A fost atunci plăcut impresionat de lumina, căldura și optimismul de pe chipul acelor oameni, condamnați să trăiască într-o zonă atât de vitregă, menționează Coco Galescu.

„Drama o întâlneai la tot pasul, în capitala Katmandu, pe văile munților sau pe crestele înalte. Istoria Nepalului, în general, poartă amprenta unui dramatic aparte. Războaie, boli, sărăcie și eternele fenomene musonice au complicat până aproape de dispariție acest popor. Sagharmata, Zeița Mama a Pământului, s-a trezit din adormire, iar efectul a fost cumplit. Imaginile prezentate în permanență la rubricile de știri nu mai trebuiesc comentate. Și, totuși, având în urmă experiența expedițiilor în Himalaya, și chiar în Everest în 2003, înțeleg prea bine dimensiunea emoțiilor și tensiunea care îi încearcă acum pe alpiniștii români (și nu numai pe ei) izolați între seracurile de gheață, periculoase… și fără șocul dat de undele cutremurului actual. Atât accesul spre vârf, cât și retragerile te obligă să-ți croiești drum pe muchie de cuțit. Încărcat de stresul unei noi și posibile avalanșe! În astfel de condiții, instinctul supraviețuirii este atât de prezent și agasant încât fiecare kilogram de echipament cărat în spate pare o povară imposibilă. Sunt alături de colegii mei alpiniști, cărora le doresc să găsească puterea și înțelepciunea de a trece cu succes peste orice impediment în calea lor spre vârf sau spre familie. Sunt alături și de poporul nepalez față de care am simțit întotdeauna afecțiune, simpatie și admirație”, a declarat alpinistul Cornel Galescu pentru www.expressdebanat.ro.