Alina Stancovici trebuie să plece! Managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița răspunde cu funcția! O va face și penal?

O conferință-fulger organizată de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, împreună cu primarul Reșiței, Ioan Popa, a avut printre principalele teme anunțarea propunerii de demitere a Alinei Stancovici din funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Reșița. Se pune întrebarea dacă va răspunde și penal pentru situația de la Staționarul 3.

A câștigat concursul pentru funcția de manager în luna martie și după doar două săptămâni, a fost schimbată prin ordin de ministru cu fostul șef al spitalului, Waldemar Murgu. Acest schimb de locuri a tot continuat pe parcursul pandemiei, Alina Stancovici fiind schimbată periodic la solicitarea aceluiași minister. Un astfel de episod a avut loc imediat după ieșirea României din stare de urgență. 15 mai ar fi trebuit să reprezinte, odată cu trecerea la starea de alertă, revenirea managerilor pe funcții. Și au revenit. Inclusiv Alina Stancovici. Însă doar pentru câteva ore, după care a fost suspendată din nou.

Alina Stancovici a dovedit în instanță că a fost suspendată din funcție în mod abuziv, Ministerul Sănătății fiind obligat să îi plătească drepturile salariale pentru acea perioadă, alți 10.000 de lei daune morale, plus cheltuielile de judecată. A revenit în funcție din 23 august în ceea ce părea a fi ultimul episod din filmul „du-te-vino”.

leader board 728 x 90 px

După preluarea funcției de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin de către Romeo Dunca, relația cu managerul Stancovici părea totuși una bună. Chiar și aseară, după ce imaginile șocante au apărut în spațiul public, Romeo Dunca spunea că vina nu poate fi aruncată pe șeful spitalului. Totuși, astăzi, în conferința de presă, s-a anunțat chemarea unei comisii de control, în colaborare cu Ministerul Sănătății, pentru a vedea a cui este vina și cine trebuie să răspundă, poate chiar și penal.

„O să propunem destituirea managerului spitalului și întocmirea unei comisii de anchetă, împreună cu Ministerul Sănătății. Am și vorbit cu domnul ministru să ne trimită o comisie de profesioniști ca să înțelegem exact ce s-a întâmplat acolo. Știm că aceste fotografii au fost făcute într-un interval de timp, cu câteva zile în urmă, nu știm exact data, sunt făcute de diferite maniere, dar asta nu are importanță, realitatea este cruntă. Sunt fotografii din acel spital și în consecință trebuie să facem tot ce putem ca astfel de situații să nu se mai întâmple”, a spus astăzi Romeo Dunca, după ce ieri, imediat după vizionarea fotografiilor șocante din Staționarul 3 al Spitalului, a spus că „situația există, este gravă, dar nu se datorează conducerii actuale, nici Ministerului Sănătății, nici Consiliului Județean, nici măcar doamnei Stancovici (n.r. managerul Spitalului Județean)”.

Ioan Popa a intervenit și el în discuția privind actul managerial la spital și consideră că Alina Stancovici nu este persoana potrivită cărei să îi dai pe mână o instituție cu un buget anula de 50 de milioane de euro. „Bugetul spitalului este dublu față de cel al Primăriei Reșița. Managerul nu a gestionat nici măcar o cincime de buget anterior. Nu poți pune o persoană care nu a gestionat un milion de euro pe an să gestioneze un buget de 50 de milioane de euro pe an, e stupid”. Primarul Reșiței a dezvăluit detalii și din cadrul vizitei pe care a făcut-o astăzi, împreună cu Romeo Dunca, la Staționarul 3 al Spitalului Județean. „Portarul nu era acolo, toate ușile deschise, deși afară erau -4 grade. Ce am găsit acolo era sub orice critică. Nu există scuze pentru actul medical și pentru modul în care se lucrează. O să analizăm împreună cu această comisie dacă era personal suficient sau nu pe secția de COVID. Noi n-am putut să intrăm acolo pentru că trebuia să ne luăm un echipament foarte sofisticat și nu a fost cazul. O să vedem dacă e o chestiune de ordin civil sau de ordin penal”, a mai spus Ioan Popa.

Deocamdată nu există înlocuitor pentru Alina Stancovici. Cei doi liberali nu au rostit niciun nume. „Trebuie să căutăm să punem pe cineva care înțelege ce trebuie să facă și să aibă puterea să se lupte cu acest mamut. De doamna Stancovici îmi pare rău, dânsa este dornică, nu a avut poate nici dânsa să facă mai nimic, dar totuși trebuie o mână de fier”, a adăugat președintele CJ.

Întrebat cum de și-a schimbat părerea despre Alina Stancovici de ieri până astăzi, Romeo Dunca ne-a răspuns: „după ce am văzut fotografiile, am analizat și evident putea dânsa mai mult decât mine să stea acolo zi și noaptea. De aceea am solicitat o comisie de anchetă să vină din partea ministrului Sănătății care o poate judeca din punct de vedere tehnic vizavi de ce s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, având doar 3 luni acolo, nu poți să-i transferi prea multă culpă”.

CITEȘTE ȘI: IMAGINI ȘOCANTE pe rețelele de socializare, surprinse în Spitalul Județean de Urgență Reșița!