Alina Gorghiu, la Timișoara: Recidiva este la cea mai scăzută valoare din ultimii 10 ani

Alina Gorghiu la Timisoara

Doi din trei deținuți care și-au ispășit pedeapsa nu mai revin în sistemul penitenciar, a declarat Alina Gorghiu, ministra Justiției, la Timișoara. 

Alina Gorghiu a a participat la aniversarea a 10 de ani de funcționare a programului „O zi cu tata” – programul de reeducare care se desfășoară în penitenciare.

„Avem o misiune ca societate în ansamblul său: diminuarea recidivei. Care depinde foarte mult de acțiunile destinate facilitării reintegrării sociale a foștilor deținuți. În luna martie 2023, recidiva a ajuns la 36,75% – cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani. Asta înseamnă că doi din trei deținuți liberați nu revin în sistemul penitenciar.”, a declarat Alina Gorghiu, ministra Justiției, la Timișoara.

Pentru sistem, a mai spus Gorghiu, una dintre cele mai mari provocări se referă la locurile de detenție insuficiente. Până la finalul anului, Ministerul Justiției va da în folosință 1.275 de locuri noi de detenție, obligație asumată prin Memorandumul Rezmives.

„Ambiția mea este ca împreună cu dumneavoastră, cu ANP, cu societatea civilă să ajutăm în continuare. Să de-a Dumnezeu să văd și în România ziua în care, ca-n țările nordice, o să închidem penitenciare că nu mai avem clienți.”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Pe de altă parte, ministerul caută soluții și să scoată penitenciarele din centrele orașelor, problemă care nu se regăsește doar la Timișoara.

„Avem în vedere mutarea lor în afara oraşelor și vom începe cu un proiect pilot. Ne preocupăm constant să optimizăm condițiile de detenție din unitățile existente, dar și să îmbunătățim condițiile de muncă și pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar. Recent am adoptat în Guvern un regulament de funcţionare a penitenciarelor din România conform căruia: nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare, am introdus drug testul care va putea fi folosit de poliţiştii de penitenciare, deţinuţii vor putea face cumpărături online, am creat condiţii mai bune în spitalele din penitenciare.”, a mai declarat ministra Justiției.

Alina Gorghiu a mai spus că își dorește ca în mandatul său toate instanțele din țară să aibă camere special amenajate pentru audierea minorilor.

În România sunt aproape 24.000 de deținuți, dintre care 1.072 – femei care execută pedepse în penitenciare. 762 dintre acestea au copii, cele mai multe cu câte doi copii. Sunt și patru femei care au câte 11 copii, o femeie are 12 copii, iar una – 13 copii.

„O zi cu tata” este derulat de Asociația Bărbaților Creștini. Programul s-a derulat în 24 de unități penitenciare și a avut peste 1.400 de beneficiari.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/