Alin Nica, tras la răspundere pentru trenarea lucrărilor de restaurare de la Castelul Huniade din Timișoara: „Încă e o rușine!”

Mai mulți timișeni revoltați de faptul că Muzeul Banatului din centrul Timișoarei stă închis de aproape 15 ani pentru lucrări de restaurare i-au scris președintelui CJ Timiș, după ce Alin Nica a anunțat că va fi acoperită curtea interioară a monumentului istoric. 

Într-o postare publicată pe pagina de Facebook, Alin Nica a anunțat: „Curtea interioară de la Castelul Huniade va fi acoperită, spațiul expozițional devenind astfel mult mai generos. Am discutat zilele trecute această soluție tehnică, detaliile pentru finalizarea lucrărilor precum și continuarea lucrărilor la Palatul Baroc cu directorii celor două muzee, directorul Institutului Național pentru Patrimoniu, proiectantul pentru lucrarea de la Castelul Huniade și directoarea Direcției pentru Cultură și Artă Timiș. Am fost nevoit și să mediez disputele între proiectant și INP, respectiv Comisia pentru monumente istorice de la nivelul Ministerului Culturii deoarece avem nevoie de obținerea cât mai rapidă a avizelor pentru a putea accesa finanțări europene, astfel încât aceste două monumente istorice să redevină un motiv de mândrie pentru timișeni.”

Momentan, demersurile de reabilitare se află la stadiul de proiect de avizare a lucrărilor de intervenție. INP finanțează proiectul DALI, iar CJT este responsabil de finanțarea lucrărilor efective.

leader board 728 x 90 px

CITEȘTE ȘI: Porțile Castelului Huniade, în continuare ferecate. Sunt aproape 15 ani de când impozanta clădire a fost închisă pentru restaurare

Mai mulți timișeni s-au arătat revoltați de anunțul cu privire la acoperirea curții interioare a castelului.

„De vreo 15 ani… castelul este închis pentru restaurare și nu a fost nimeni în stare să termine lucrările! Curtea interioară vă preocupă! Sper să nu primiți avizele necesare! Curtea aceea, așa a fost gândită, neacoperită! E clădire de patrimoniu!!! Zic… să se acopere și curtea interioară de la Castelul Bran si Castelul Huniazilor…”, a scris un internaut.

Un altul a comentat: „Mai mare rușinea! Durează mai mult renovarea decât a durat construcția clădirii! Dar cum majoritatea șantierelor sunt «o vacă de muls bani», ăsta de ce ar face excepție, nu? Rușine, rușine, rușine!”

Curtea interioară trebuie lăsată așa cum este, așa cum a fost! Nu sunteți în stare să reabilitați șandramaua aia dar vă preocupă curtea interioară. Sper să nu primiți în veci avizele necesare pentru așa ceva!”, sună un alt comentariu.

„Curtea interioară era deosebit de frumoasă! Păcat să o acoperiți!” sau „Muzeul are destul spațiu expozițional, trebuie doar folosit! Curtea interioară, părerea mea este să o lăsați verde, avem destule locuri stricate cu pietre (Piața Libertății).”, fie „Centru SPA pe când?”, sunt alte comentarii.

Castelul Huniade, ridicat între anii 1308 şi 1315, este închis publicului de aproape 15 ani. Alin Nica declara recent că este exclus să fie redeschis până în 2023, pentru că abia în 2022 se vor lansa cel mai devreme liniile de finanțare.