Președintele PNL Timiș, Alin Nica, infirmă zvonurile potrivit cărora și-ar dori să candideze la alegerile europarlamentare de anul viitor. Liberalul vorbește însă despre care ar trebui să fie profilul celor pe care românii ar trebui să îi aleagă reprezentanți în Parlamentul European.
Șeful liberalilor timișeni spune că filiala nu și-a propus ca Timișul să aibă un anumit candidat pentru alegerile din Parlamentul European.
„Ne gândim să vedem care va fi cea mai bună listă la nivel național, nu ne gândim în particular ca Timișul să aibă un anumit candidat, ci să avem un reprezentant care să fie apropiat de noi, care să servească interesele întregii regiuni a Banatului, în ideile căruia să ne regăsim. Nu știu dacă tema aceasta va fi foarte importantă pentru cei care vor vota, cât mai ales propunerile cu care vin partidele, candidații. Dacă sunt propuneri în care noi ne regăsim în ceea ce privește strategia noastră de dezvoltare județeană, regională, atunci poate să reprezinte ideile noastre orice persoană, mai ales grupul politic din care facem parte. Sub acest aspect voi avea discuții cu colegii de la București, ca acele direcții care sunt importante pentru noi să fie cuprinse în programul politic cu care vom veni în fața alegătorilor în vederea câștigării alegerilor europarlamentare.”, a declarat Alin Nica, președintele PNL Timiș.
Între temele de discuție în perspectiva alegerilor pentru PE, Alin Nica include sprijinul pe care Europa trebuie să îl ofere reconstrucției Ucrainei.
„Discuția și dezbaterea noi am dori să o ducem înspre acele probleme care chiar au șanse să fie rezolvate la Bruxelles, nu către probleme care țin de politica internă și care țin mai degrabă de alegerile parlamentare. Vom discuta despre problema geopolitică și care va fi efortul comun pe care Europa trebuie să o facă cu privire la amenințarea rusă și la războiul din Ucraina. Reconstrucția Ucrainei am dori să se facă și cu firme din Banat, din Timiș. Avem firme capabile care să atragă bani europeni, fiindcă reconstrucția se va face cu bani europeni și americani, și atunci trebuie să ajutăm inclusiv noi, cu firmele românești, cu competența autorităților locale, la reconstrucția administrației și infrastructurii din țara vecină devastată de război.”, a explicat Nica.
O altă direcție de discuție ar fi reforma instituțiilor europene, inclusiv a arhitecturii instituționale, cu o mai mare greutate dată Parlamentului European: „Sunt niște decizii necesare dacă dorim să extindem Uniunea Europeană de la 27 de state la 37, cu țări precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau cele din Balcanii de Vest.”
În context, liberalul vorbește despre pericolul extremismului și a populismului care „va fi foarte mare la aceste alegeri europarlamentare pentru că propaganda rusă încearcă să promoveze discordia în interiorul statelor membre și subminează prin finanțarea unor structuri politice, dar și a anumitor elemente de influență în societățile, mai ales de la periferia Europei, cum este și România, astfel încât să scadă și mai mult încrederea cetățenilor în instituțiile europene, naționale în primul rând, și acest lucru este valabil și în România”.
„Acesta pericolul pe care România îl va înfrunta la aceste alegeri: de a nu trimite la Bruxelles oameni care cinci ani cât stau în PE să meargă doar shopping la Bruxelles, iar tot ceea ce spun să nu aibă niciun impact în deciziile care se iau în UE pentru că fac parte dintr-o zonă ce va fi marginalizat în PE. Nu vă închipuiți că PPE, PES sau Renew Europe va sta la discuții și va face o coaliție cu elemente ale extremei drepte sau ale populismului deșănțat antieuropean și finanțat de ruși în PE. Ei vor fi izolați, își vor face propriile grupuri politice, vor avea o însemnătate foarte scăzută și nu vor avea acea influență de care noi ca stat membru avem nevoie în următorii 5 ani în Bruxelles.”, a concluzionat Nica.
Vă reamintim, Alin Nica a infirmat zvonurile potrivit cărora vizează o candidatură la alegerile europarlamentare. „Nu am spus niciodată că am un alt obiectiv în următorul ciclu electoral decât acela de a continua la consiliul județean. E poate o supoziție sau o dorință mai degrabă din partea adversarilor politici de a mă scoate, poate, de pe această traiectorie.”, a spus Nica la începutul lunii septembrie.