Președintele CJ Timiș, Alin Nica, anunță că noul centru de recuperare pentru copii cu dizabilități va fi ridicat în orașul de pe Bega cu bani de la bugetul de stat. Executivul ar aloca pentru această investiție 9 milioane de lei.
Potrivit lui Alin Nica, proiectul este unul de maximă urgență pentru CJT deoarece „acest centru (n.r. Centrul de reabilitare «Speranța») își desfășoară activitatea într-o clădire a municipiului Timișoara, în care municipiul are alte planuri și e posibil să ne solicite chiar evacuarea din această clădire.”
„Cred cu tărie că valoarea unei societăți este dată de felul în care își tratează copiii, iar pentru mine toți copiii sunt egali fără excepție. Mă preocupă calitatea vieții copiilor cu dizabilități și mi se pare normal să aibă condiții să se dezvolte în măsura potențialului, iar centrul să ia din povara aflată pe umerii părinților. Îmi doresc ca cea mai mare parte a copiilor cu dizabilități să se integreze în societate și pe piața muncii. Un astfel de centru e menit să redea demnitatea unor familii prea încercate și pentru care eu personal am un mare respect.”, a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica.
Potrivit celor din Primăria Timișoara, municipalitatea realizează în clădirea care găzduiește la parter Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța” lucrări de reabilitare. În prezent acolo nu se desfășoară niciun fel de activități școlare din cauza pandemiei. Valoarea totală a proiectării și execuției lucrărilor este de 8,1 milioane de lei (pentru întreaga clădire).
Reprezentanții primăriei spun și că acel spațiu este acordat asociației, sub contract de comodat, până în 2024.
La începutul anului 2020, CJT anunța că intenționează să construiască, cu bani din bugetul propriu, un centru pentru copiii cu dizabilități, care ar urma să funcționeze în cadrul Centrului de Resurse și Asistență Educațională „Speranța”, pe strada Cornelia Sălceanu nr. 11. Valoarea investiției, conform studiului de fezabilitate, era estimată la 12,1 milioane lei.
Clădirea se vrea a fi ridicată pe trei etaje, iar acolo vor fi amenajate săli de terapie, spațiu multifuncțional, cabinete medicale, de psihologie, pentru terapii specifice, bazin de înot cu spații conexe, spații centru de documentare, bibliotecă, sală de lectură, spații pentru activități de timp liber pentru copii, spații cazare copii, părinți sau specialiști în vizită, sală servit masa, grupuri sanitare copii. Durata de realizare a investiției era estimată la 24 de luni.
Potrivit datelor de la acel moment, în centrul „Speranța”, instituție finanțată de CJ Timiș, beneficiază de servicii aproximativ 300 de copii și adolescenți, cu vârste între 3 luni și 18 ani, cu deficiențe precum cele mentale, fizice, de limbaj, de conduită, socio-emoționale, ADHD, tulburări de dezvoltare, dificultăți de învățare sau cu sindrom Down.