Președintele PSD Timiș, deputatul Alfred Simonis, este de părere că protestele care au loc la nivel național nu reprezintă un moment critic pentru guvernare. Acestea fiind garantate de democrație. Social-democratul mai spune că niciun guvern de pe planetă nu poate să mulțumească toate solicitările oamenilor.
„Nu e niciun moment critic pentru niciun guvern atunci când se protestează. În țările democratice e firesc să se protesteze, să aibă oamenii nemulțumiri mai ales într-un an electoral. (…) Numai la Moscova nu protestează oamenii. În democrație, mai ales în an electoral, atunci când noi oamenii politici suntem mai atenți la doleanțele societății se fac astfel de proteste. Nu e nimic anormal. Vă reamintesc că în Franța în urmă cu un an de zile, «vestele galbene», patru luni, Parisul blocat, proteste violente, nu a fost așa de mare tragedie cum e la noi pentru că sunt anumite categorii profesionale în stradă cerându-și drepturile.”, a declarat Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, la TVR Timișoara.
Deși nemulțumirile oamenilor sunt îndreptățite, mai spune Simonis, social-democratul admite că politicul nu poate ține pasul cu așteptările acestora.
„Dacă intrăm pe fond, cu toții au dreptate. Din păcate, niciun guvern de pe planetă nu poate să mulțumească toate solicitările oamenilor. Nu poți să ții pasul cu așteptările oamenilor. Pe de altă parte, există discrepanțe majore între categorii profesionale din România și uneori chiar între aceleași categorii, între județe, între București și restul țării, care trebuie corectate în perioada următoare. (…) Sunt foarte multe anomalii care ar trebui rezolvate, însă astea s-au strâns zeci de ani. Foarte complicat să rezolvi într-un an toate doleanțele oamenilor. În același timp, mă bucură faptul că atunci când PSD e la guvernare, și nu sunt ironic deloc, oamenii protestează, pentru că în ultimii doi ani de zile nu am văzut proteste pe nicăieri, deși eram și noi la guvernare dar nu aveam premierul.”, a mai declarat Simonis.
Președintele Camerei Deputaților a vorbit și despre politicienii care s-au alăturat protestatarilor, confiscându-le mișcarea: „Am văzut lideri politici ai opoziției, din zona extremistă a opoziției, care au fost alungați de la proteste. Au încercat să confiște și au fost alungați. Asta nu înseamnă că nu avem informații că la fiecare protest organizat pașnic există huliganii acestor partide care se aciuesc pe lângă oamenii care au probleme serioase și strigă ca și cum ar fi și ei camionagii, agricultori, tractoriști, țărani. Asta e democrația. Am văzut intervenții ale primarilor care autorizează astfel de proteste în orașe, unii da, alții nu. (…) E un joc între putere și opoziție.”
La Timișoara, vă reamintim, primarul Dominic Fritz (USR) a avizat protestul fermierilor în centrul orașului, în parcarea Modex, începând cu 18 ianuarie până în 24 ianuarie. O decizie similară a fost luată și la București de primarul Nicușor Dan.
Alfred Simonis consideră că rezolvarea tuturor nemulțumirilor stă în viitoarea lege a salarizării unitare care va elimina inechitățile. El a estimat că documentul ar trebui adoptat până la vacanța de vară a parlamentarilor.
„Nu se va deschide cutia Pandorei pentru a se mări salariile, indiferent de presiune pentru că de aia avem astăzi anomalii. Pentru că s-a operat punctual. (…) Noi lucrăm la o lege a salarizării unitare care va remedia aceste anomalii care ar trebui să intre în vigoare anul acesta, fără asta pierdem vreo 2-3 miliarde de euro prin PNRR. E obligatoriu să o facem. Ea va reduce și decalajele între categorii profesionale, în cadrul aceleași categorii în funcție de pragul de salarizare.”, a explicat deputatul PSD.
La Timișoara au avut loc mai multe proteste, doar în această săptămână. E vorba despre medicii de familie, angajații Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din Timișoara, iar în fața primăriei a fost organizat un protest pentru susținerea sportului.
CITEȘTE ȘI: Femierii, prima noapte în Timișoara. Ce le promite Guvernul