Aleșii locali PSD critică nivelul taxelor și impozitelor care urmează să fie aplicate în 2021, în Timișoara

Timișoara se numără printre orașele cu cele mai mari taxe și impozite locale, susțin consilierii locali PSD, nemulțumiți de propunerea lui Dominic Fritz de a menține sumele la nivelul celor din acest an.

„Am rămas surprinși neplăcut de această abordare rigidă a noului primar al Timișoarei, în condițiile în care, în campania electorală pentru alegerile locale toți candidații au promis soluții urgente de sprijin a agenților economici din municipiu, a căror activitate a fost sever afectată de criza medicală existentă. Ori, persoanele juridice din Timișoara care dețin clădiri nerezidențiale (spații cu altă destinație decât cea de locuit) vor trebui să plătească și anul viitor un impozit reprezentând 1,95% (1,30 x 50%) din valoarea clădirii. În această categorie intră: hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, sedii de firmă, spații de producție – o parte din ele grav afectate economic în acest an”, transmit aleșii locali PSD.

Consilierii locali vor propune, prin intermediul lui Sebastian Răducanu, membru în Comisia Economică, un amendament la proiectul de hotărâre care să plafoneze impozitul la 1,3% și nu la 1,95%, așa cum propune executivul Primăriei.

„Ni se dau tot timpul ca exemple de bune practici administrative și fiscale municipiile Oradea și Cluj-Napoca. Acolo, acest impozit este de 1,15%, respectiv 1%, și nu de 1,95% cât este, de câțiva ani, în Timișoara. Nu dorim o scădere atât de drastică pentru 2021, pentru a nu fi acuzați de populism și de faptul că privăm bugetul local de sume importante de bani, ci doar neaplicarea majorării cu 50% a procentului de 1,3. Mai bine încasăm mai puțin de la mai mulți, decât mai mult de la mai puțini”, mai spun reprezentanții PSD din CL.

De asemenea, în comisiile de specialitate, se va lansa și propunerea neaplicării majorării cu 50% a impozitelor pe mijloacele de transport pentru persoane fizice și juridice.

„Știm că noul primar al Timișoarei se plânge deja de dezechilibrele financiare moștenite, însă facem un apel să caute soluții de optimizare a cheltuielilor publice uriașe și să nu le paseze prin taxe și impozite mari pe umerii mediului privat din Timișoara”, au mai transmis consilierii locali PSD.

Pe site-ul primăriei a fost publicat un proiect de hotărâre potrivit căruia taxele și impozitele vor rămâne la nivelul celor din acest an, însă sunt 13 taxe speciale care se elimină. Printre acestea se se numără cele care țin de patrimoniu, respectiv de autorizarea celor care doresc să fie administratorii unor blocuri.

Documentul va fi supus unei dezbateri publice și apoi va trece prin plenul Consiliului Local, unde consilierii PSD vor avea ocazia să își susțină și oficial acest punct de vedere.