Aleșii locali din Caransebeș, unul mai jurist ca altul! Încă o ședință de Consiliu Local va fi tranșată în instanță!

Primarul Felix Borcean contestă hotărârea adoptată ieri de majoritatea liberală din Consiliul Local Caransebeș pentru că, în continuare, consideră că legal are tot dreptul să aibă în subordine un Corp de Control. Drept urmare, de astăzi, 9 mai, își începe activitatea în Primăria Caransebeș șeful Corpului de Control, Mihai Minea, pe care edilul l-a anunțat în urmă cu câteva zile.


Vă spuneam într-un articol anterior că, după ce a fost înființat acest organism de control în urmă cu mai bine de o lună prin votul majorității temporare a grupului PSD, acum, după ce s-a restabilit majoritatea liberală, consilierii colegi de partid cu Felix Borcean au supus la vot proiectul de revocare a acelei hotărâri, pe motiv că există deja un audit în cadrul Primăriei și, mai mult, dacă postul de administrator public a fost desființat pe motiv că se pot face economii la bugetul de salarii al Primăriei, acum de ce se cheltuie banii pe posturi de care nu e nevoie.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Primarul Felix Borcean a subliniat că viceprimarul Marius Isac s-a folosit de ștampila instituției sub semnătura Felix Borcean, pentru inițierea acelui proiect de hotărâre, fără ca măcar să-l consulte.

„Articolul 36 al. 3 lit. b din Legea administrației publice spune că organizarea aparatului propriu al primarului îi revine exclusiv primarului, astfel încât orice hotărâre care vizează modificări ale organigramei sunt atributul primarului, iar Consiliul Local poate doar vota. În concluzie, nu poate propune viceprimarul, Marius Isac, consilier local, revocarea unei hotărâri care privește organizarea aparatului propriu al primarului”, a menționat Felix Borcean.
Edilul a mai adăugat că, pentru că nu a fost consultat și deja sunt suficiente exemple că viceprimarul ia decizii politice în administrația publică locală, a luat hotărârea ca ștampila Primăriei să stea de acum în cabinetul primarului.

Consiliera Andra Pleșa a solicitat primarului organigrama Primăriei pentru a vedea unde figurează Corpul de Control, însă primarul i-a răspuns că în organigramă nu este cuprins, dar funcțiile au fost înființate prin votul Consiliului Local și vor fi contractuale, astfel că nu trebuie avizate de ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici).

„Dacă primarul își dorește un Corp de Control, aveți ceva de ascuns, domnilor consilieri liberali? Vă este frică de ceva? Cum adică, vine viceprimarul și spune: stai că tu ca primar nu poți să faci asta?!”, a punctat consilierul Florin Bogdea, sugerându-i primarului să facă plângere penală împotriva viceprimarului Marius Isac.

Bogdea a cerut opinia secretarului Primăriei, jurista Ana Bratu, dacă este legal ceea ce se întâmplă, însă aceasta i-a spus să ceară punctul de vedere al viceprimarului, cel care a inițiat proiectul, după care viceprimarul i-a dat cuvântul juristei Carla Meszaros, care a inițiat raportul juridic pentru acest proiect.
După lungi discuții în care primarul a mai specificat încă o dată că nu el a scris pe acel proiect semnat și stampilat, viceprimarul Isac a supus la vot proiectul de revocare a hotărârii de înființare a Corpului de Control. Propunerea a fost aprobată cu majoritate liberală.

Cu alte cuvinte, din nou primarul Felix Borcean a fost ignorat de către colegii de partid. Felix Borcean ne-a declarat că va ataca proiectul la Prefectura Caraș-Severin și în contencios administrativ la Tribunalul Caraș-Severin, astfel că, atâta timp cât acea hotărâre este într-un litigiu, ea nu va produce urmări și, în consecință, șeful Corpului de Control, Mihai Minea, își începe activitatea de control astăzi, 9 mai.

Edilul-șef a fost contrazis de președintele PNL Caransebeș, Andrei Ungur, care ne-a precizat că, dacă proiectul va fi admis de Prefectură, atunci nu contează ce se întâmplă în instanța de judecată, decât când va fi dată o rezoluție finală. Și, în concluzie, s-ar putea ca hotărârea de revocare să rămână valabilă, astfel că Corpul de Control ar putea avea picioare scurte în Primăria Caransebeș.

banner 970 x 250