ALERTĂ. Consumul de droguri a crescut îngrijorător în Caraș-Severin!

Peste 20 de tineri s-au prezentat în ultimele luni la UPU Reșița sau Caransebeș după ce li s-a făcut rău în urma consumului de substanțe psihotrope.

Problema consumului de droguri şi a noilor substanţe psihoactive (etnobotanice) a devenit în ultimii ani o prioritate atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, activităţi desfăşurate la cel mai înalt nivel dovedind pericolul social al acestor substanţe, în special în rândul tinerilor. Ca exemplu al gravităţii acestui fenomen, gravitate recunoscută implicit prin atenția acordată de organismele internaţionale, este faptul că la nivelul Uniunii Europene s-a decis sprijinirea proiectelor transnaţionale în domeniul antidrog. Vorbim despre programul Justiţie 2014-2020, cu un buget total de 378 milioane euro, care vizează crearea unui spaţiu european de justiţie. Una din priorităţile acestui program o constituie problematica noilor substanţe psihoactive, urmărindu-se sprijinirea punerii în aplicare a legislaţiei UE prin îmbunătăţirea capacităţii de a identifica şi evalua aceste noi substanțe psihoactive cu scopul de a răspunde în mod eficient la răspândirea rapidă a acestora în EU.

„Această problematică întâlnită la nivelul întregii UE a cunoscut un trend asemănător şi pe raza judeţului Caraş-Severin. În ultimii ani se constată o creştere constantă a fenomenului consumului de droguri şi noi substanțe psihoactive, creştere semnalată de mai multe instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, precum şi de presă şi mass-media”, scriu procurorii DIICOT într-unul dintre referatele de arestare.

De asemenea, sunt semnalate efectele negative ale acestor fenomene, pe raza judeţului Caraş-Severin, în cursul anului 2014 ajungându-se chiar la cazuri de decese în care există suspiciunea consumului anterior de droguri şi noi substanțe psihoactive.

Un factor important al modului de creştere a fenomenului îl constituie acea modalitate universal răspândită ca persoanele implicate iniţial în fenomen ca simpli consumatori, pe măsură ce sunt prinse în acest flagel, să treacă graniţa în domeniul de distribuţie/distribuitori şi ulterior, aşa cum s-a constatat în mai multe rânduri în ultimii doi ani, se asociază formând adevărate grupări infracţionale.

„În cursul anilor 2012, 2013, 2014 şi 2015 la nivelul D.I.I.C.O.T. – B.T. Caraş-Severin au fost soluţionate mai multe cauze reflectate în mass – media în care astfel de persoane au fost arestate şi trimise în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni similare, împrejurări care conduc la concluzia univocă a necesităţii împiedicării săvârşirii unor alte infracţiuni, chiar de aceeaşi natură”, rețin de asemenea procurorii din cadrul structurii antidrog.

Substanțele traficate de ultimele grupări destructurate în județ au particularitatea de a crea obișnuință, ducând cu timpul la intoxicarea cronică a organismului. Intoxicarea cronică a organismului este știut că generează consecințe dintre cele mai grave asupra persoanei, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic. Referitor la modul și condițiile de dezvoltare a activității grupărilor de acest fel, din analizele făcute de Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Caraș-Severin rezultă faptul că „în primele patru luni ale anului 2015 la unitățile de primire urgențe din Caransebeș și Reșița au fost constatate un număr de 20 cazuri de intoxicare cu droguri sau produse etnobotanice, mai mult decât în întreaga perioadă a anului 2014”, aspecte care au fost preluate de mass-media, atrăgând îngrijorarea opiniei publice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/