Alergic la ambrozie? Hai la Salina din Oraș!

Când se apropie luna august începi să strănuți? Îți curge nasul și ai ochii mereu roșii și înlăcrimați? Ai observat că aceste simptome nu apar dacă ești plecat din țară în perioada respectivă?

Dacă răspunsurile tale au fost afirmative, cel mai probabil suferi de rinită alergică declanșată de ambrozie. Pentru a preveni acest disconfort, specialiștii recomandă tratamentul într-o salină naturală de suprafață, iar un bun exemplu este Salina din Oraș, aflată nu departe de centrul Timișoarei. Ambrozia este o plantă care provine din America de Nord și care crește în locurile necultivate. Adesea, o întâlnim în zonele urbane, în apropierea șinelor de tren, în parcuri, în zonele cu ruine sau în proaspetele zone rezidențiale, acolo unde construcțiile nu au fost terminate.

„Predispoziția sau terenul alergic al unei persoane semnifică o sensibilitate crescută la anumite particule cu care sistemul respirator sau pielea intră în contact. Aceste particule își au originea în praf, polen, părul și penele animalelor, alimente, poluanți atmosferici, medicamente, mucegaiuri etc. În cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacție neobișnuit de puternică atunci când polenul ambroziei este inhalat. Conform ultimelor estimări, între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. Simptomele pot să apară chiar și la persoanele care nu se cunosc cu alergii în trecut.”, transmit reprezentanții Salinei din Oraș.

Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea. Pacientul se confruntă cu o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, care durează între două și trei săptămâni și care nu cedează la niciun tratament obișnuit. Este asociată cu strănutul în rafale și cu senzația de nas înfundat. Mâncărimea la nivelul nasului și al ochilor este și ea extrem de chinuitoare. Apare roșeața în jurul globului ocular, persoana lăcrimează, iar pleoapele se pot umfla. Mai mult, în cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător. Pe piele pot apărea erupții și zone umflate, în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient.

„Din păcate, toate aceste simptome produc pacientului o senzație de oboseală și somnolență profundă, precum și scăderea randamentului la serviciu sau în ceea ce privește treburile casnice zilnice, deoarece gândurile sale sunt îndreptate asupra disconfortului și găsirea unor soluții pentru a-l combate. Alergia poate fi diagnosticată prin prezența simptomelor enumerate mai sus numai în perioada sfârșitului verii, precum și cu ajutorul testelor cutanate (PRICK TEST) pozitive pentru polenul ambroziei, completate de analizele de laborator necesare (imuonoglobuline E (Ig E) totale și specifice).”, mai spun reprezentanții Salinei.

Ce putem face pentru a preveni alergia?

„Dr. Alexandra Pelivan recomandă tratamentul într-o salină naturală de suprafată. Apropierea de casă a unei saline și efectuarea unui tratament cu aerosoli salini (haloterapie) poate ajuta pacienții atât în perioada alergiei sezoniere, cât și pentru prevenirea ei în restul anului. Efectele haloterapiei pe termen scurt (crize sezoniere) sunt: decongestia nazală prin efectul de scădere a inflamației datorat sării, scăderea lacrimației și a roșeții oculare, eliminarea secrețiilor nazale și bronșice prin efectul expectorant al sării, îmbunătățirea respirației nazale și, implicit, a somnului, scăderea consumul de picături nazale și deci lipsa efectelor adverse (dependența, pierderea mirosului). Efectele haloterapiei pe termen lung sunt: scăderea reactivității bronșice și a mucoasei nazale la alergeni, prevenția infecțiilor bacteriene care pot agrava alergia și scăderea consumului de medicamente precum antibiotice și picături nazale.”, mai spun reprezentanții Salinei din Oraș.

Există și un set de recomandări pe care populația ar trebui să le ia în considerare. Printre acestea se numără evitarea locurilor unde crește ambrozia, evitarea uscării hainelor afară în timpul verii, efectuarea unor cure de desensibilizare, precum și folosirea tratamentelor medicamentoase recomandate de medicul alergolog care pot scădea amplitudinea simptomelor. Medicația include, de obicei, următoarele: antihistaminice, decongestionante nazale (uneori cu corticosteroizi), inhibitori ai degranulării mastocitare, soluții oculare.

Salina din Oraș se află pe Strada Martir Cernăianu nr. 17A din Timișoara, iar programul este de la ora 14.00 la 20.00. Mai multe detalii despre proiect se găsesc AICI.