Alergia la ambrozie poate declanșa forme moderate sau severe de astm. Cum te poți proteja?

astm,ambrozie
untitled design set 970x90 px

Numărul persoanelor alergice la ambrozie a explodat în ultimii ani. Potrivit statisticilor, peste 2,5 milioane de români sunt alergici la această buruiană și una din cinci persoane este sensibilă la polen.

Pentru cei care sunt predispuși să dezvolte alergii, formele pot fi severe, spun specialiștii.

„Simptomele apar la sfârșitul verii sau la începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoree, strănuturi în salve, prurit și eritem conjunctival. De asemenea, poate declanșa crize moderat-severe de astm precum și erupții cutanate”, a spus Bianca Matiș, medic alergolog.

diana mates

publicitate ziar expresb 1000x100

În timpul sezonului de ambrozie, o plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, pe care vântul le poartă până la trei kilometri pe uscat.

„Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă. Dar există modalități de a vă limita expunerea și de a reduce severitatea simptomelor. În timpul sezonului de ambrozie ar trebui să urmăriți un calendar polinic, să evitați să ieșiți în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase, să păstrați ferestrele închise, să schimbați des hainele și să vă spălați fața și pe mâini după ce ați fost afară și nu uscați rufele afară”, a mai spus medicul.

Evitarea expunerii nu va fi însă suficientă. „Trebuie să efectuați un consult medical în vederea testării cutanate alergologice, pentru a vă asigura că aveți cu adevărat o alergie la ambrozie, apoi veți primi tratament adecvat. Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. La recomandarea medicului, începeți să luați medicamente cu două săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei. În acest fel puteți opri reacția alergică înainte de a începe sau măcar să o țineți pe cât posibil sub control. Ulterior, veți putea urma un tratament care va determina corpul să dezvolte o toleranță la polenul de ambrozie, numit imunoterapie specifică, astfel încât să nu se mai declanșeze o reacție alergică la acest polen”, a mai spus Dr. Bianca Matiș.