Alegerile în PNL Timișoara, suspendate după un scandal imens! Votul a continuat cu girul lui Ludovic Orban

PNL Timișoara ar fi trebui să-și desemneze astăzi noul președinte, însă alegerile interne au fost suspendate de către liderul interimar al PNL Timiș, Alin Nica, după un scandal imens. Totuși, după ce au primit acordul lui Ludovic Orban, o parte dintre membri au continuat votul.

Alegerile interne la PNL Timișoara ar fi trebuit să se desfășoare astăzi, la Sala Capitol. Pentru funcția de președinte al PNL Timișoara s-au înscris viceprimarul Cosmin Tabără și consilierul local Raul Ambruș. Încă de la primele ore ale dimineții, la intrările în clădire au stat agenți ai unei firme de pază, chemați de către Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare, care deține și funcția de secretar general al PNL Timiș. Asta după ce conducerea PNL Timiș a avut semnale încă de acum câteva zile cu privire la faptul că mai multe persoane vor încerca să intre în încăpere.

Acest lucru s-a și întâmplat astăzi, fiind vorba de aproximativ 150 de persoane, membri ai PNL, care îl susțineau pe Raul Ambruș, dar care ar fi fost eliminați de pe lista de votanți pe motiv că nu au buletinul pe Timișoara sau că nu și-au refăcut adeziunile. Astfel, aceștia nu au fost lăsați să intre în sală, motiv pentru care a izbucnit un scandal monstru.

La un moment dat, la fața locului a ajuns și un echipaj de poliție, care a realizat un control de rutină și a plecat. După mai multe discuții, accesul membrilor PNL Timișoara a fost permis în sală, însă Alin Nica, președintele interimar al PNL Timiș a anunțat că a decis suspendarea alegerilor.

Totuși, susținătorii lui Raul Ambruș au continuat ședința, după ce l-au sunat pe președintele PNL, Ludovic Orban, care și-a dat acordul. Astfel, aceștia au votat și l-au desemnat câștigător pentru funcția de președinte al PNL Timișoara pe Raul Ambruș. Însă Alin Nica a susținut, în cadrul unei conferințe de presă organizate ulterior, că ședința nu a fost una statutară și că a făcut plângeri penale.

Am hotărât astăzi să amânăm alegerile de la organizația municipală Timișoara pentru că lucrurile au degenerat în asemenea hal încât nu mai erau asigurate condițiile de desfășurare conform statutului a acestor alegeri și conform legii. Oameni care nu aveau drept de vot au forțat intrarea în sala în care se desfășura conferința de alegeri și au perturbat serios buna desfășurare a acestora. Nu avem certitudinea că unii dintre ei erau membri ai PNL, de fapt, nici nu îi cunoaștem, nu știm cine sunt și evident nu erau pe convocator și, în consecință, nu aveau dreptul de a fi în sală. Din păcate, s-a ajuns chiar la sustragerea însemnelor partidului, ștampila partidului și inclusiv ștampila cu semnătura mea, ceea ce este foarte grav. În consecință, am decis să facem plângeri penale pentru cei care au instigat sau au săvârșit aceste fapte deosebit de grave. Aceste comportamente nu sunt reprezentative pentru PNL și în consecință voi propune sancțiuni în conformitate cu statutul PNL. Vom discuta în Biroul Politic Județean pașii de urmat pentru revenirea la ordine și pentru organizarea la o dată ulterioară, atunci când condițiile de organizare a acestor alegeri vor fi îndeplinite”, a declarat Alin Nica.

Pe de altă parte, Dănuț Groza, secretarul general al PNL Timiș, a explicat faptul că trei membri din partid, printre care și deputatul Claudiu Chira, i-ar fi instigat pe cele peste 150 de persoane care au forțat intrarea în sala Capitol.

Noi am avut un convocator pe care l-am stabilit în baza unei liste de membri primite de la București. Baza de date a fost înghețată la data de 31 decembrie 2020. Acei oameni care au fost instigați de către colegi de-ai noștri, din păcate, au venit și au forțat intrarea în sală, forțând practic votul, chiar dacă au adeziuni și domicilii în alte localități. Au fost furate buletinele de vot, cele două ștampile și convocatoarele pe care noi le-am închis într-o încăpere. Cu siguranță, cei care au făcut acest lucru vor răspunde din punct de vedere penal, mai ales că deja avem făcută o sesizare la poliție în acest sens. Sunt convins că vor fi luate măsuri, și sper foarte dure pentru cei care și-au permis să terfelească numele acestui partid. Am încercat pe cale civilizată, nu am reușit cu firma de pază să blocăm accesul celor care nu aveau drept de vot, de aceea s-a luat decizia amânării alegerilor. Din ambele tabere au fost oameni excluși de pe listă, conform acelui convocator primit de la București”, a declarat Dănuț Groza.

Întrebat cum comentează implicarea liderului PNL Ludovic Orban în organizarea acestor alegeri interne, care și-a dat acordul pentru ca votul să continue, Alin Nica a precizat că „sunt mâhnit de implicarea în jocul acesta al competiției naționale a filialei Timișoara și asta nu cred că face bine partidului, pentru că dintre cei care au instigat, au făcut-o cu acceptul de la cel mai înalt nivel. Cred că implicarea domnului președinte Orban nu îi va fi favorabilă în viitor, pentru că s-a asociat cu astfel de comportamente. (…) Nu pot să voteze în afara cadrului statutar. Sunt un grup de oameni care s-au întâlnit să se joace de-a alegerile”.

Liderul interimar al PNL Timiș a mai spus despre deputatul Claudiu Chira, pe care-l consideră vinovat de producerea scandalului, că este „un fel de Șoșoacă”. Alin Nica a mai precizat că se va propune în Biroul Politic Județean inclusiv excluderea unor membri, ca urmare a incidentelor de astăzi.

Ceea ce am văzut astăzi reprezintă zvâcnirile unor rămășițe ale fostei conduceri ale PNL, care și-au văzut puse în pericol privilegiile și nu voi conteni să nu duc până la capăt munca de curățire a acestei filiale, începută chiar din toamnă, dar care va merge mai departe în forță și cu mai multă determinare”, a afirmat Alin Nica.

În total, potrivit conducerii PNL Timiș, pe convocatorul primit de la București s-au aflat aproximativ 2.000 de persoane, însă cu cotizația la zi, care ar fi putut să voteze la alegerile interne de astăzi, ar fi fost vorba de doar 900 de membri PNL.

În aceste condiții, vor fi amânate și alegerile interne din PNL Timiș.