În multe din localitățile cărășene a funcționat ca la carte încă o dată turismul electoral și se poate spune că rezultatul alegerilor din 5 iunie a fost fraudat, că unii primari și-au câștigat mandatele, probabil, prin metode ce contravin legii, dar care nu sunt juridic dovedite!
O statistică întocmită de Serviciul Public Comunitar de Evidența Persoanelor demonstrează în mod evident migrația populației spre localitățile în care unul sau altul a ținut cu orice preț să ajungă primar. Sunt comune în care toată lumea se înghesuie să se mute doar în preajma alegerilor, nu întâmplător fiind înregistrate prezențe la urne de peste 100 la sută.
În comuna Brebu, spre exemplu, în ianuarie 2016 nu s-a mutat nimeni, dar deodată a devenit foarte atractivă. 18 buletine de Brebu s-au făcut în februarie, 14 în martie, 27 în aprilie, 55 în mai și 14 în iunie. Imediat după alegeri, nimeni, nici măcar o singură persoană, nu a venit cu bagaje cu tot la Brebu. Situația e și mai spectaculoasă la Brebu Nou: 25 în ianuarie, 56 în februarie, 49 în martie și 25 în aprilie. De atunci și până în septembrie, buletin de Brebu Nou și-au mai făcut doar două persoane. În concluzie, în patru luni s-au mutat la Brebu Nou 150 de oameni, în condițiile în care acolo erau până atunci 80 de locuitori.
Spectacol total și la Fîrliug! În ianuarie 2016, în comună s-a mutat o singură persoană. În februarie, nici măcar una. Din martie a început însă să se întâmple ceva. Șase deodată, apoi 52 în aprilie, 72 în mai și 82 în iunie. De după alegeri și până în septembrie s-a mai făcut un singur buletin de Fîrliug, față de cele trei luni preelectorale, când s-au mutat la Fîrliug 200 de oameni.
Cifrele arată că manevre s-ar fi făcut și la Văliug. Din februarie până în iunie 2016 numărul cetățenilor a crescut cu 75. Departe de toate acestea este însă comuna Zorlențu Mare, unde, probabil, e cel mai ridicat nivel de trai. Altfel e greu de explicat atractivitatea localității în condițiile în care acolo nu s-a deschis vreo fabrică și nu s-au creat niciun fel de locuri de muncă.
La Zorlențu Mare s-au mutat în ianuarie 11 oameni, 65 în februarie, 111 în martie, 85 în aprilie, 58 în mai și 68 în iunie. La un calcul din ochi, vreo 400 de oameni. Toți, înainte de alegerile locale. După 5 iunie, comuna a devenit total neinteresantă. O singură mutație, în trei luni!
În aceste condiții, probabil că buletinele nu ar mai trebui să le numere doar cei de la Evidența Populației, ci și procurorii.