Alegeri 2024. Ce trebuie să știe timișenii despre ziua votului

sectii de votare din judetul timis
Cuib de vise 1000x100

Se fac ultimele pregătiri pentru duminica votului, ziua în care peste 630.000 de timișeni sunt chemați să își aleagă autoritățile locale și județene pentru următorii patru ani, dar și noua garnitură de eurodeputați. 

Campania electorală pentru alegerile din 9 iunie s-a încheiat în această dimineață, la ora 7. Secțiile de votare se deschid duminică la 7 dimineața și se închid la ora 22, cu o oră mai târziu față de obișnuința anilor electorali anteriori.

Pentru 9 iunie, în Timiș au fost tipărite peste 3 milioane de buletine de vot pentru alegerile locale și pentru cele europarlamentare. Acțiunea de distribuire a acestora către secții a început vineri și continuă și astăzi.

distribuiea sacilor cu buletinele de vot in timis pentru alegerile din 9 iunie (1)

distribuiea sacilor cu buletinele de vot in timis pentru alegerile din 9 iunie (2)

Avem 616 secții de votare în total în județ, dintre care 207 sunt la Timișoara. Sunt așteptați la vot 630.018 timișeni înscriși pe listele electorale permanente. Puteți consulta arondarea la secția de votare pe site-ul Prefecturii Timiș, la secțiunea Alegeri 9 iunie 2024. Informațiile despre delimitarea secțiilor de votare din Timișoara se regăsesc aici.

În secția de votare, fiecare cetățean va primi câte 5 buletine de vot. Patru vizează alegerile locale. Votul se dă pentru: primar, membrii consiliului local, președintele consiliului județean și componența consiliului județean. Al cincilea buletin de vot este pentru Parlamentul European.

STPT job 1000x200

Alegerile în cifre

  • Număr alegători Timiș: 630.018
  • Secții de votare: 616 (207 doar în Timișoara)
  • Programul secțiilor de votare: 7.00 – 22.00
  • Buletine de vot tipărite: 3.484.987 (2.792.012 pentru locale; 692.975 – europarlamentare)

Localele în Timiș

Peste 7.500 de oameni candidează pentru o funcție, în 9 iunie, doar în județul Timiș. Peste 350 dintre aceștia se luptă pentru un fotoliu de primar, în timp ce 7 s-au înscris în cursa pentru președinția CJ Timiș. Pentru funcția de primar al  Timișoarei sunt înscriși în cursă 10 candidați, din care doi independenți. În șase localități există un singur candidat pentru primărie.

CITEȘTE ȘI: Fără emoții, la primărie. Candidat din Timiș: E nevoie doar de votul meu ca sa ajung în funcție

Primarii și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal. Viceprimarii și vicepreședinții de consilii județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv județene. Este ales primar sau președinte de consiliu județean candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Dreptul de vot se exercită numai acolo unde alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.

În Timișoara, în legislatura 2024-2028, vor fi 27 de consilieri locali, iar la nivelul județului Timiș vor fi 36 de consilieri (la fel ca în mandatul 2020-2024). Numărul acestora este stabilit în funcție de numărul populației rezultat după recensământ.

9 iunie, o nouă „Duminica Orbului”

În 2024 se împlinesc 34 de ani de la primele alegeri considerate democratice, după Revoluția din 1989. În 20 mai 1990, scrutinul s-a desfășurat în „Duminica Orbului”, duminica a cincea după Paști. La fel se întâmplă și anul acesta. Într-un interviu acordat expressdebanat.ro, Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, a explicat atmosfera zilelor primelor alegeri libere și vorbește despre noile alegeri pe care românii le au de făcut.

CITEȘTE ȘI: Caraș și Timiș, în topul județelor cu cei mai mulți primari traseiști

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/