Alegerea viceprimarului Oraviței riscă să ajungă pe masa instanțelor de judecată, dacă cele două contestații înaintate de consilierii locali PSD, atât la Primăria Oravița, cât și la Prefectură, vor rămâne fără răspuns, ținând cont de anomaliile prezentate de aleșii locali ai Partidului Social Democrat în cadrul ședinței extraordinare de săptămâna trecută, cea care viza alegerea secundului primarului Dumitru Ursu.
Președintele interimar al PSD Oravița, profesorul Marțian Lepa, reprezentant al formațiunii în cadrul Consiliului Local din orașul pe Valea Carașului și principalul contracandidat al liberalului Nicolae Cotârlă pentru funcția de viceprimar, nu este dispus să accepte înfrângerea în fața variantei susținute de Pro România, neregulile semnalate determinându-l pe acesta să ceară atât anularea, cât și repetarea procedurii de votare a celui de-al doilea om important din cadrul administrației publice locale orăvițene.
Referitor la modul defectuos în care s-au desfășurat lucrurile cu ocazia întrevederii pentru alegerea viceprimarului, Marțian Lepa a explicat:
„În primul rând, nu a fost un vot secret, așa cum prevede legea, ci la vedere, pe masă. Am stat pe scaun unii lângă ceilalți. În al doilea rând, nu a existat cabină de vot, iar în al treilea rând, nu a existat o comisie de validare a votului care trebuia să numere voturile și să înainteze un proces verbal către președintele de comisie. Aceste trei lucruri le contestăm. Cerem anularea și repetarea procedurii de votare a viceprimarului. Din cauza faptului că eu sunt nou în lumea politicului, nu știam exact care este procedura în acest caz. Noi trebuia să avem pe ordinea de zi exact ce trebuia să se-ntâmple. Din păcate, nu am avut nicio comisie de validare a voturilor. Vă dați seama ce greșeli a făcut secretara care a organizat ședința și a pus la dispoziție tot ce trebuia acolo?”.
Întrucât victoria lui Cotârlă nu pare bazată pe fair-play, în cursul zilei de ieri, 9 noiembrie, social-democrații au înaintat două contestații, una către Primăria Oravița și una către Prefectură, cu speranța anulării alegerilor pentru viceprimar din data de 6 noiembrie și repetarea acestora. În caz contrar, aceștia sunt dispuși să se adreseze instanțelor de judecată.
„Suntem foarte porniți pentru că ne-au fost încălcate anumite drepturi. Secretara nu ne-a prezentat procedura. Primul punct de pe ordinea de zi a fost alegerea comisiilor. Am ales comisiile, după care s-a luat o pauză de cinci minute, moment în care am ieșit afară doar cei din PSD și PMP. Ceilalți au rămas înăuntru. Când am revenit, deja erau împărțite buletinele de vot pe masă și toți au început să voteze. Plus că la numărarea voturilor, nu a participat câte un reprezentant din cadrul fiecărei formațiuni politice. A fost anunțat doar câștigătorul fără ca noi să vedem dacă într-adevăr buletinele de vot arată aceeași victorie, cea a lui Nicolae Cotârlă. Dacă nu primim un răspuns de anulare și repetare a alegerilor, vom merge în instanță! Avem toate atuurile de partea noastră. Nu se poate așa ceva.”, a mai atras atenția alesul local.
Cum în seara dinaintea alegerilor, social-democrații s-au întrunit cu reprezentanții Pro România în vederea susținerii unui candidat al Stângii pentru funcția de viceprimar, potrivit surselor, Marțian Lepa ar fi renunțat la candidatura sa în favoarea unei variante propuse de partidul condus de Victor Ponta. Chiar și așa, se pare că cei ofertați au refuzat categoric să bată palma cu PSD-iștii, ei fiind hotărâți să sprijine candidatul liberalilor, cel care a obținut 9 voturi, spre deosebire de contracandidatul său, Marțian Lepa, care a reușit să bifeze doar 8 voturi.