Alegerea primarilor în două tururi, un gest firesc făcut de PNL!

Deputatul liberal de Caraș-Severin, Valeria Schelean-Șomfelean, spune că voința românilor a dus la asumarea de către PNL a modificărilor legislative prin care să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. 

Acuzați de către liderii Pro România de joc fals, în sensul că nu și-ar dori cu adevărat alegeri locale în două tururi, ci că declară public asta doar pentru a-și respecta promisiunile făcute față de USR, liberalii prezintă ca argument principal voința electoratului. „Nu e nicio scamatorie, e o dorință a cetățenilor care, într-o majoritate covârșitoare, peste 80 la sută, își doresc ca aceste alegeri la nivel local să se realizeze în două tururi de scrutin. Au fost foarte multe cazuri în care primarii au fost aleși fără a avea legitimitate, fără a fi aleși de majoritatea membrilor comunităților din care provin. Sunt primari aleși cu mai puțin de 20 la sută din voturile exprimate de către cetățeni doar pentru că au avut numărul cel mai mare de voturi dintre candidații care au participat la acel scrutin. Este o anomalie, e nefiresc”, a spus Valeria Schelean-Șomfelean.

Parlamentarul liberal susține că e normal ca atunci când cetățenii își aleg conducătorul la nivel local, alegerile locale fiind cele mai importante la care românii participă, să se organizeze două tururi. Liberalii sunt obligați să-și asume aceste modificări aduse legii electorale deoarece în Parlament au șanse reduse de reușită. „E un gest normal și firesc pe care l-a făcut PNL prin asumarea acestei răspunderi în contextul în care șansele ca în perioada viitoare proiectele de lege care există în procedură parlamentară cu acest obiect de reglementare să fie dezbătute și votate în Parlament sunt destul de mici. Asta pentru că PSD se opune acestui demers de modificare legislativă”, a subliniat deputatul cărășean.