ALDE iese de la guvernare! „Există doar un zid mare, imens, între noi și PSD! Suntem bătaia de joc a aliaților noștri!”

Deputatul Ion Tabugan, liderul ALDE Caraș-Severin, anunță, practic, căderea Guvernului Dăncilă după ce Călin Popescu Tăriceanu a fost refuzat de social-democrați în poziția de candidat unic al alianței PSD-ALDE pentru Cotroceni!

Delegația permanentă națională ALDE l-a desemnat astăzi, în mod oficial, cu unanimitate de voturi,  candidat pentru prezidențiale pe președintele formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu. Prezent la București, parlamentarul cărășean Ion Tabugan și-a exprimat în fața colegilor de partid nemulțumirea cu privire la aliații social-democrați, care nu respectă mai nimic din ceea ce s-a convenit în toamna lui 2016, când s-a format coaliția de guvernare. „Înainte de evenimentul nostru de astăzi a fost o întâlnire între președintele Tăriceanu și doamna Dăncilă, concluzia fiind că PSD va avea propriul candidat, că așa îi cer dumneaei președinții de organizații din teritoriu. Înțelegerea inițială era însă că va candida cel mai bine plasat din cadrul alianței. Or, la ora actuală, toate sondajele arată clar că Iohannis e favorit, cu vreo 37 de procente, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu e undeva la 35 la sută. Ceilalți sunt foarte departe în urmă. În toate variantele, Tăriceanu intră în turul doi, dar nu s-a ținut seama de asta, s-a invocat că asta e dorința organizațiilor PSD din teritoriu. Cu alte cuvinte, înțelegerea nu a fost respectată de către PSD, dar, în două săptămâni, lucrurile se vor așeza, după congresul PSD. Culmea e că 80 la sută din membrii PSD îl preferă pe Tăriceanu candidat unic”, a declarat Ion Tabugan.

Între PSD și ALDE ruptura e atât de mare încât e aproape imposibil să mai reziste coaliția de guvernare. Majoritarea parlamentară nu mai poate fi asigurată decât în cazul unei reconfigurări pe scena politică, dar nu cu ALDE. „Eu, sincer, nu văd altă soluție la congresul PSD-ului din 3 august, decât candidat propriu. Nu cred că vor reveni asupra ideii de a avea candidat comun. În intervenția mea de astăzi am spus că, la noi, la Caraș-Severin, nu există niciun fel de colaborare cu PSD. Există doar un zid mare, imens, între cele două partide. La evaluarea relației dintre PSD și ALDE în teritoriu, 26 sau 27 din filialele noastre intră la categoria «niciun fel de discuție, întâlnire», așa cum presupune o alianță. Doar două organizații județene se întâlnesc sistematic cu cei de la PSD și vreo șapte întâmplător. Asta denotă clar bătaia de joc a aliaților noștri față de ALDE! Voci foarte multe au cerut o evaluare cât se poate de serioasă, ca după congresul PSD că se lămurească lucrurile pentru a ne putea ocupa de campania pentru prezidențiale”, a mai afirmat liderul ALDE Caraș-Severin.

Deși nu s-a discutat cu cărțile pe față despre ieșirea de la guvernare, prăbușirea Cabinetui Dăncilă e imininentă. E doar chestiune de zile dacă PSD nu găsești alți aliați. „Majoritatea e foarte fragedă și, probabil că, la sfârșitul lui septembrie, vom vedea dacă mai rămâne Guvernul Dăncilă. E nevoie de o repoziționare a noastră în funcție de ceea ce se va discuta la congresul PSD din 3 august. Eu nu cred însă în vreo schimbare, deși, este ilogic să fii într-o coaliție și să ai doi candidați”, a mai spus deputatul Tabugan.