Alcoolul la volan se plătește cu permisul. Sau cu viața!

Conducere sub influența alcoolului
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Șoferii care conduc mașina după ce au consumat alcool riscă să rămână fără permis cel puțin 90 de zile. Asta dacă nu rănesc sau ucid alți oameni, devin victime sau chiar își pierd viața.

Cel puțin 90 de zile. Aceasta este perioada de timp minimă în care un șofer depistat la volan, sub influența alcoolului, își pierde dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

În România, toleranța față de conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului este 0. Începând de la valoarea de 0,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, valoare determinată în urma testării cu aparatele etilotest sau etilometru, și până la valoarea de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta este sancționată contravențional, cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei. În plus, conducătorului auto i se suspendă dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, i se reține permisul de conducere și i se eliberează dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

În cazul unui accident rutier, suspendarea se aplică pentru 120 de zile.

În aceste cazuri, nu se mai aplică reducerea perioadei de suspendare, dar testarea pentru redobândirea permisului de conducere rămâne obligatorie.

În schimb, dacă valoarea indicată în urma testării cu aparatele din dotarea poliției, omologate și certificate metrologic, depășește 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta este pedepsită de legea penală și este prevăzută de Codul penal la art. 336 – „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”. Conform procedurii, conducătorul auto depistat în această situație este condus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i se prelevează mostre biologice. Dacă refuză prelevarea acestor probe, fapta acestuia este încadrată ca infracțiune, prevăzută de Codul penal la art. 337 – „Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

Atât în cazul conducerii sub influența alcoolului având o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cât și în cazul conducerii sub influența substanțelor psihoactive, polițiștii întocmesc un dosar de cercetare penală, iar urmărirea penală se efectuează sub coordonarea procurorului. Dreptul de a conduce se suspendă, în funcție de caz, cel puțin până la finalizarea dosarului penal. În cazul condamnării, se dispune anularea permisului pentru o perioadă de 1 an, cel condamnat fiind pasibil și de aplicarea unei interdicții de a conduce, pe o perioadă de timp decisă de instanța de judecată.

promovare banner maxagro Muzeul TM

În plus, recent, legislația a fost modificată, iar cei condamnați pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis de conducere nu vor beneficia de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă în urma acestor fapte au provocat un accident rutier soldat cu deces.

Dincolo de aceste consecințe juridice, riscurile unei astfel de alegeri pot fi dintre cele mai grave pentru siguranța circulației pe drumurile publice și implicit pentru viața participanților la trafic.

Polițiștii din Caraș-Severin acționează în permanență pentru siguranța circulației pe drumurile publice, în primele 7 luni desfășurând peste 300 de acțiuni pentru depistarea celor care conduc autovehicule sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive.

Astfel de cazuri sunt depistate în fiecare săptămână pe drumurile din Caraș-Severin.

„Nu vă asumați niciun risc, consecințele pot fi iremediabile și ireversibile! Nu conduceţi vehicule dacă ați consumat alcool, sub influența drogurilor sau a medicamentelor care afectează capacitatea de a conduce ori dacă vă simțiți obosiți! Nu conduceți autovehicule dacă nu dețineți permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul ori dacă aveți dreptul de a conduce suspendat sau anulat!”, sunt sfaturile transmise de polițiștii din Caraș-Severin.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/