ALARMANT. Sunt elevii în siguranță la școală? Numărul infracțiunilor comise în instituțiile de învățământ, în creștere îngrijorătoare!

În perioada septembrie 2019-decembrie 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, au fost sesizate 28 de infracțiuni comise în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, cu 14 mai multe decât în perioada septembrie 2018-decembrie 2019, remarcându-se astfel o creștere de 50%!

După locul comiterii, 26 infracțiuni au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ preuniversitar și două fapte – în zona adiacentă. Dintre cele 28 de infracțiuni, 20 au fost înregistrate în mediul urban și opt în mediul rural. De asemenea, în funcţie de locul comiterii faptelor penale analizate, s-au înregistrat creșteri la infracţiunile săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar cu 13 fapte, iar în zona adiacentă creșterea a fost de o singură faptă. Având în vedere locul comiterii infracțiunilor, 26 de infracțiuni au fost comise în incinta unităţilor de învățământ preuniversitar și două fapte în zona adiacentă acestora.

În perioada de referinţă, la comiterea celor 28 de fapte au participat 17 autori, cu 9 mai mulți decât în aceeaşi perioadă a anului şcolar 2018-2019. În cazul victimelor elevi, a fost înregistrată o creștere cu zece persoane, iar în cazul victimelor profesori a fost consemnată o creștere cu două persoane.

Pe genuri de fapte, ponderea o deţin lovirile sau alte violenţe, respectiv furturile comise între elevi. Infracțiunile sesizate în perioada de referință sunt următoarele: loviri sau alte violenţe, furt, ameninţare, vătămare corporală, tâlhărie. Cele mai multe infracţiuni au fost comise la următoarele unități de învățământ preuniversitar: Liceul Teoretic Recaș, Liceul Teoretic „David Oniga” Giroc, Liceul Teoretic „J. L. Calderon” Timișoara, Colegiul Tehnic de Vest Timișoara.

De asemenea, problemele de violență în școli sunt în strânsă legătură și cu sistemul de pază, uneori inexistent. La nivelul județului Timiș, numărul unităților de învățământ care nu dispun de pază umană și nici de sisteme tehnice de supraveghere video este de 288 (43 urban, 245 rural), din care 209 grădinițe (37 urban, 172 rural) și 79 școli primare/gimnaziale (6 urban, 73 rural).