Alarmant! Explozie de cazuri de diabet la spitalul din Lugoj!

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Statistici îngrijorătoare la Lugoj, după ce anul acesta a fost depășită cifra de 5.000 de pacienți înregistrați cu diabet la Spitalul Municipal „dr. Teodor Andrei”. Este o valoare foarte ridicată, având în vedere că spitalul municipal deservește o zonă cu populație de 75.000 – 100.000 de locuitori. Medicii spun că lunar sunt diagnosticați cu diabet între 25 și 30 de noi pacienți.

„În ambulatoriu, avem în fiecare lună o medie de 25-30 de pacienți nou diagnosticați cu diabet. În evidențele noastre se află peste 5.000 de pacienți din Lugoj, Făget și ariile limitrofe. Este adevărat, prezentările la Compartimentul de Urgență, și aici ne referim la situația generală, nu neapărat la cazurile de diabet, au crescut de la an la an. Anul acesta, pe primul trimestru, numărul de prezentări a crescut cu 10% față de perioada similară a anului trecut”, ne-a declarat dr. Oana Rîurean, medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice.

În cazul în care pacienții luați în evidență în ambulatoriu necesită tratament, ei sunt transferați în secție, unde le stau la dispoziție toate mijloacele terapeutice adecvate. Compartimentul de Diabet al Spitalului Municipal din Lugoj dispune de zece paturi și este deservit de doi medici diabetologi, o asistentă pe cabinetul de diabet și cinci asistente pe secție.

„Majoritatea celor internați sunt pacienți cu complicații cronice degenerative ale diabetului și afecțiuni co-morbide asociate. Vorbim de bolile cardiovasculare și de cele cronice de rinichi asociate diabetului zaharat, precum și de așa numitul picior diabetic. Internăm și pacienți cu complicații acute, precum hipoglicemii moderate spre severe, pacienți cu cetoacidoză diabetică sau coma cetoacidotică diabetică”, precizează dr. Rîurean.

publicitate ziar expresb 1000x100

Internările se fac săptămânal prin serviciul de urgență sau prin programare în cadrul ambulatoriului. Numărul de internări fluctuează, uneori atinge între trei și cinci pe zi. După spusele dr. Oana Rîurean, multe cazuri au fost depistate prin „colaborarea excelentă pe care o avem cu medicii de familie și care iau direct legătura cu noi. Avem relații foarte bune cu medicii din Făget și din teritoriu – Temerești, Valea lui Liman, Românești, Margina, Luncani etc. Adresabilitatea este foarte mare”.

Ca și în cazul altor boli, cel mai bun tratament pentru diabet este prevenția. Medicul diabetolog recomandă o dată pe an un screening (control) pentru diabet, care să cuprindă determinarea glicemiei dimineața, pe stomacul gol, testul de toleranță la glucoză pe cale orală (TTGO) și determinarea hemoglobinei glicozilate (Hb A1C). Pentru persoanele cu obezitate, hipertensiune și cele cardiace testele trebuie făcute la fiecare 6 luni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/