Alarmant. Aproape că nu trece zi fără o faptă de violență în școlile din Timiș

child is sitting 1816400 1280

La mai puțin de două zile, în școlile din județul Timiș are loc o faptă de agresiune. O arată datele colectate de polițiști, pe finalul anului trecut. Statisticile nu arată mai bine nici când vine vorba de bullyingul inclusiv în mediul online. 

Rezultate îngrijorătoare au fost făcute publice, luni, în ședința Colegiului Prefectural, de polițiștii timișeni. În perioada octombrie-decembrie 2022, în unitățile de învățământ din județ și în perimetrul acestora au fost înregistrate 30 de infracțiuni, cele mai multe la oraș. Una dintre acestea a fost o agresiune sexuală.

„Au fost sesizate un număr de 30 de infracțiuni în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, respectiv 23 infracțiuni de loviri și alte violențe, două infracțiuni de purtare abuzivă, o infracțiune de furt, două infracțiuni de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, o infracțiune de agresiune sexuală, o infracțiune de amenințare. De asemenea, un număr de 18 infracțiuni au fost sesizate în mediul urban și 12 în mediul rural. Ofițerii din cadrul Biroului Siguranță Școlară s-au deplasat la toate unitățile de învățămân  preuniversitar unde au fost comise fapte, în vederea cunoașterii tuturor cauzelor și împrejurărilor produerii evenimentelor. Iar la final au întocmit un număr de 30 de analize post-cauzale.”, a anunțat Aurelian Petecel, șeful IPJ Timiș.

Teoretic, siguranța școlară și creșterea capacității instituționale de prevenire și combatere a violenței în unitățile de învățământ preuniversitar sunt o prioritate a autorităților județene. 

„Trimestrul al patrulea al anului trecut a avut 51 de zile de şcoală. Raportat la acestea, numărul de 30 de infracțiuni din mediul şcolar este îngrijorător de mare. Discutăm de loviri, violență, furturi, agresiuni sexuale. La mai puțin de două zile se întâmplă o asemenea faptă. Siguranța şcolară a fost subiect de discuție în Colegiul Prefectural de astăzi. Îngrijorător este şi bullyingul, prezent mai nou şi în mediul online. Vom intensifica eforturile pentru combaterea violenței în şcoli. Siguranța copiilor este una din prioritățile mele.”, a spus prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu.

Un semnal de alarmă cu privire la creșterea cazurilor de bullying, la nivel național, trag și cei de la Organizația Salvați Copiii. Ei spun că numărul situațiilor de acest gen a crescut cu aproape o treime, în școli. Așa se face că un elev din 2 este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică, iar 4 copii din 5 asistă la situații de bullying.

Analiza recentă a Organizației Salvați Copiii (finalul anului 2022) arată că  bullying-ul în școală ori în clasă și perpetuarea lui în mediul online afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%). Pentru reducerea fenomenului, Salvați Copiii solicită Ministerului Educației o evaluare a stadiului implementării Normelor metodologice privind constituirea grupurilor anti-bullying și elaborarea unei strategii naționale de respectare întocmai a dispozițiilor legale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/