Alaiul Fășancului anunță sfârșitul iernii și pregătirea de Postul Paștelui

Sărbătoarea Fășancului este mult așteptată în comunitatea croată din județul Caraș-Severin. Fășancul, un obicei vechi de sute de ani care marchează sfârşitul iernii, este păstrat și în comunităţile româneşti din Banatul de Munte.

Marți, 5 martie, Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), Primăria şi Consiliul Local Lupac şi Căminul Cultural Clocotici, respectiv cel din Rafnic organizează tradiționalul Fășanc al etniei croate.

Manifestarea va avea loc în cele două comunităţi, Rafnic (ora 15.00), respectiv Clocotici (ora 19.00) şi va începe cu Alaiul Fășancului.

Organizatorii vor acorda diplome pentru cea mai reuşită mască, pentru cel mai tânăr participant, pentru Alaiul Fășancului, pentru colectivul fiecărui Cămin Cultural din cele două comunităţi şi pentru Primăria Lupac, care menţine tradiţia frumoasă a acestei sărbători şi o promovează în fiecare an.

„Înmormântarea Fășancului” este, potrivit etnografilor, unul dintre cele mai vii și colorate obiceiuri legate de începerea postului, păstrat de sute de ani de comunitățile etnice din Banat.