Al 50-lea start în Cupa Veteranilor!

cupa veteranilor

Încă o pagină a istoriei schiului în Semenic se scrie la finele săptămânii, cu ocazia celei de a 50-a ediții a Cupei Veteranilor.

Asociația Prietenii Munților Reșița, în parteneriat cu Centrul Universitar UBB Reșița, organizează în perioada 2-4 martie tradiționala competiție dedicată schiorilor care au trecut bine de prima tinerețe. Evenimentul va debuta joi, 2 martie, începând cu ora 17:30, în foaierul și Amfiteatrul Centrului Universitar UBB Reșița, unde se vor prezenta istoria  Cupei Veteranilor Semenic și alte detalii legate de istoria schiului în Munții Banatului. Vineri, 3 martie, seara veteranii se întâlnesc pentru ședința tehnică necesară organizării concursului de schi Cupa Veteranilor Semenic, iar sâmbătă, 4 martie, începând cu ora 10:00, se dă startul în tradiționalele probe de slalom, doage și schi de fond. Seara începe Balul Veteranilor, unde CUPA MAMĂ va fi atribuită unui veteran, ca semn al aprecierii întregii lui activități pe muntele Semenic.

cupa veteranilor 1981

Potrivit Prietenilor Munților, pe Semenic schiul se practică de peste 100 de ani. Începuturile sunt legate de existența unei puternice comunități de etnie germană la Reșița, primul om care a „mers pe schiuri” fiind profesorul Bruno Windhager. În perioada interbelică se construiesc cabane, apar primele pârtii de schi. În anii războiului (1940-1944) pe Semenic se organizează cursuri de schi. În Reșița au fost înființate mai multe secții de schi (alpin și fond): Școala Sportivă, Clubul Sportiv Muncitoresc, Olimpia Reșița. De-a lungul existenței acestea organizează cantonamente și concursuri în perioada existenței. Se formează comunități, se leagă prietenii. În anii 60 se simte nevoia unei întâlniri periodice a oamenilor care venind de mulți ani pe munte, se pot numi „veterani”, și care au organizat primele ediții ale “Cupei Veteranilor” începând cu anul 1966. “Cupa Mamă”, trofeul transmisibil al „Cupei Veteranilor”, se decernează din anul 1970, numele câștigătorului fiecărei ediții de atunci încoace fiind inscripționat pe soclul acesteia.