Ajutor de stat pentru transportatori. Până la alegerile din 2020!

explo 1000x200

Guvernul a aprobat azi un memorandum prin care le va acorda transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane un ajutor de stat constând în returnarea unei părți din acciza la carburanți, arată un comunicat al Ministerului Finanțelor, citat de Mediafax.

„Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, Memorandumul cu tema: Încadrarea schemei de ajutor de stat reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor în baza alin. (9) și (10) ale art. 342 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român”, menționează Ministerul Finanțelor.

Proiectul de Memorandum se referă la instituirea unei scheme de ajutor de stat care prevede sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, informează Mediafax.

„Prin schema de ajutor de stat se restituie sumele reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor, de la bugetul de stat, în baza unor decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei. Bugetul total maxim estimat al schemei este de 60 milioane lei, cu posibilitatea suplimentării. Numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durată de valabilitate a schemei de ajutor de stat este de 1.500”, mai arată comunicatul.

Costurile eligibile constă în sumele care reprezintă diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat, prevăzute de Codul fiscal, pentru motorină. „Condițiile și procedura de acordare a ajutorului de stat către operatorii economici care efectuează transport rutier se vor stabili săptămâna viitoare prin hotărâre a Guvernului”, mai arată Ministerul Finanțelor.

Perioada de valabilitate a schemei în care se vor emite decizii de aprobare a cererilor de restituire a accizei este 2018-2020, iar perioada în care se vor efectua plățile ajutorului de stat este 2018-2020. Deci după alegerile parlamentare din 2020, Dumnezeu cu mila!