Ajutoarele sociale? Cu o cerere şi fără copii legalizate!

Venitul minim, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzire vor putea fi obținute mai ușor, după ce Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, un proiect care simplifică documentația necesară obținerii acestor beneficii sociale, informează Ministerul Muncii, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, hotărârea prevede existența unui singur formular de cerere pentru toate cele trei beneficii menționate, precum și introducerea unuia simplificat pentru solicitarea unui nou drept, în cazul în care persoana interesată primește deja unul dintre venituri. De asemenea, va fi eliminată condiția unei copii legalizate, documentele doveditoare fiind valabile doar în copie simplă.

Noul act normativ prevede și reglementarea schimbului de informații între primării și agențiile pentru ocupare forțelor de muncă pentru verificarea întrunirii obligațiilor în vigoare de către persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social.

Totodată, vor fi introduse unele condiții și criterii privind acordarea ajutoarelor de urgență, care vor atesta situația deosebită a solicitantului, aspect ce va asigura uniformizarea în elaborarea propunerilor la nivel teritorial.

„Potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, la sfârșitul lunii iunie 2017 erau înregistrați 230.699 de beneficiari de venit minim garantat”, informează Ministerul Muncii, printr-un comunicat.