”Aici vrem să creăm o școală de excelență în domeniul profesional”. Viitorii electricieni se vor pregăti într-un atelier de top

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Elevii care sunt înscriși la clasele de învățământ dual de la Colegiul Tehnic Regele Ferdinand (fostul Liceu Energetic) vor beneficia de un atelier bine pus la punct pentru a învăța să devină meșteri buni, de care societatea românească duce tot mai mult lipsă! La școală, cu bani de la primărie, s-a reabilitat spațiul vechiului atelier, unde acum sunt trei ateliere, pe specializări, iar conducere școlii, primarul, dar și firmele partenere au încredere că astfel de investiții vor readuce adolescenții spre învățământul profesional.

La fostul Liceu Energetic, anul acesta au început patru clase a IX-a de învățământ dual, pe lângă o clasă teoretică, de învățământ clasic de tip liceal. În total, în sistem dual învață 220 de elevi: 62 de elevi la profilul electric, 78- electromecanic, 80 de elevi- operatori maşini cu comandă numerică. În acest sens, la școală s-au amenajat un atelier de prelucrări mecanice, unul electric și unul de electropneumatică. ”Este un atelier nou. Avem un atelier pentru prelucrări mecanice, avem un atelier electric și un atelier de electropneumatică. Tot atelierul este prevăzut cu niște țevi albastre pe unde va circula aer comprimat. Avem 20 de firme partenere, care își iau elevii din clasa a IX-a, îi specializează la locul de muncă și pe urmă îi angajează, dacă elevii doresc. Pregătim electricieni aparate și echipamente electrice și energetice, electro-mecanici mașini și utilaje și, mai nou căutată pe piața muncii, operatori la mașini cu comandă numerică”, spune directoarea Colegiului Ferdinand, Luminița Filip.

Investiția municipalității se ridică la 764.481,66 +TVA. Robu spune că învățământul dual trebuie promovat la scară largă. ”Noi sprijinim învățământul profesional cu tot ce putem pentru că suntem convinși că el trebuie susținut. Vrem să corectăm cu pîrghiile noastre ceea ce sa făcut rău în România prin marginalizarea învățământului profesional. O comunitate nu poate progresa, nu poate fi performantă dacă nu are tot spectrul de specialiști, dacă nu are un corp muncitoresc calificat bine. Nu are cum să se dezvolte! Avem în Timișoara o mulțime de companii, ele necesită personal cu studii superioare într-o anumită proporție, dar necesită mai ales muncitori bine calificați. Punem mare accent pe învățâmântul profesional și îl facem din ce în ce mai mult după modelul german, ca învățământ dual. Aici vrem să creăm o școală de excelență în domeniul profesional și cred că am făcut pași importanți în această direcție. Avem ateliere frumoase, bine dotate. Dotarea va continua, vom investi atât cât trebuie”, a precizat primarul.

Colegiul Regele Ferdinand, dat exemplu pentru tot județul

Francisc Halasz, inspector școlar general-adjunct în cadrul ISJ Timiș, a lăudat atelierele făcute la Colegiul Regele Ferdinand. ”În acest învățământ dual, Colegiul Ferdinand a avut un rol de pionierat. Din 2012, când nici nu exista noțiunea în legislație, aici s-a desfășurat învățământ dual, datorită acelor parteneri germani care au venit în sprijinul învățământului profesional din România. Anul acesta, în învățământul profesional avem peste 3000 de copii. Aștept firme care sprijină învățământul dual. Am aflat că creștere învățământului dual înseamnă o povară pentru firme și asigurarea practicii. În asemenea condiții, atelierele de la școală sunt deosebit de bine venite.  Asistăm la un pionierat, este primul atelier care se ridică la standardele necesare pentru un învățământ profesional performant. Sperăm că vor urma și la alte școli asemenea investiții”, spune Francisc Halasz.

Manualele celor care vor studia în sistem dual la Colegiul Regele Ferdinand sunt traduse după cărți similare din Germania. De altfel, majoritatea firmelor care preiau elevii sunt companii cu capital german. De altfel, totul e făcut după inspirație germană. ”Când s-a pornit acest proiect în urmă cu zece ani și eram împreună cei din mediul de afaceri, inspectoratul poate la acea vreme nici nu și-au dat seama cât de important este învățământul profesional dual. Atât în Germania, cât și România, economia este dependentă de forța de muncă calificată”, spune Ralf Krautkramer, consulul Germaniei la Timișoara.

Muzeul TM

Cei de la compania Continental au explicat că au nevoie de oameni bine instruiți, care să știe să folosească mașinile lor performante. În Timișoara, compania are sute de angajați în fabrică. ”Dacă avem mașini foarte scumpe, trebuie să avem oameni calificați care lucrează bine acolo. Mașinile costă sute de mii de euro, iar dacă avem oameni necalificați, pot strica acele mașini. De aceea avem nevoie de oameni calificați în teorie și practică în companie”, a precizat reprezentantul Continental.

De altfel, feed-back-ul ar fi pozitiv pentru absolvenți. ”Eu vin de doi-trei ani aici, mă întâlnesc și cu elevi care au terminat școala aici. Discută cum a fost școala, cum a fost practica. Toți sunt mulțumiți că au mers pe acest drum. Niciunul nu a regretat că a făcut școala profesională”, a precizat reprezentantul Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană.

Colegiul Tehnic Regele Ferdinand are parteneriate cu peste 20 de firme din oraș pentru învățământul dual.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/