Agenții economici sunt pregătiți pentru parteneriate. Se depun cererile pentru învățământul dual, o premieră la Caransebeș

O nouă întâlnire între oamenii de afaceri, executivul Primăriei Caransebeș și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin s-a concretizat astăzi la Primăria municipiului Caransebeș. De această dată, reprezentanții ISJ Caraș-Severin au prezentat date concrete privind învățământul dual, precum contractul ce se va încheia între școală – elev – firmă, dar și modele de cereri și avantajele învățământului dual.

Până în 23 noiembrie, operatorii economici care doresc să școlarizeze elevi în cadrul învățământul dual, trebuie să depună solicitările la Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic, însă pentru că agenții economici nu sunt familiarizați cu acest centru, o să trimită reprezentantul Inspectoratului Școlar, ne-a declarat inspectorul școlar Dalina Rancu.

„Am prezentat astăzi pe lângă solicitarea depusă și contractele care trebuiesc încheiate, cel de parteneriat, care cuprinde drepturile și obligațiile fiecărei părți. Va mai fi încheiat și un contract de pregătire practică, care se încheia la începutul anului școlar. Învățământul dual se adresează elevilor absolvenți de clasa a VIII-a, din seria curentă, dar și din anii anteriori, care din diferite motive nu și-au finalizat pregătirea, pot opta tineri până la vârsta de 2 de ani. Pe lângă pe meseria pe care o învață, au și un loc de muncă și au posibilitatea să câștige o sumă mică de bani lunar și pot finaliza studiile la învățământul liceal”, ne-a precizat Dalina Rancu, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic din cadrul ISJ Caraș-Severin.

Primăria Caransebeș ar pune la dispoziția celor interesați masă, cazare și dotarea școlilor în caz de nevoie, menționează primarul Felix Borcean.

„Mă aștept să se acopere prăpastia dintre școală și mediul privat, pe de o parte, dintre mediul privat și familiile elevilor care vor opta pentru această formă de învățământ și cred că va stimula această ramură a învățământului, pentru că părinții, care de fapt sunt cei care-i îndrumă la o vârstă fragedă pe copii, vor înțelege că învățământul dual, pe lângă calificarea într-o meserie, le oferă și facilități care sunt menite să scadă cheltuielile unei familii. Eu cred cu tărie că din anul școlar viitor și Caransebeșul va avea învățământ dual. Le-am transmis și colegilor mei din învățământul dual să efectueze vizite cu elevii de clasa a VIII-a în «Săptămâna altfel» la agenții economic, să se implice mai mult la ședințele cu părinții să invite agenții economici, pentru ca elevii să-și creeze o imagine cât mai avantajoasă pentru viitorul lor”, ne-a declarat primarul Felix Borcean.

Edilul a menționat că sunt deja câțiva agenți economici care și-au manifestat disponibilitatea pentru învățământul dual. Au fost până acum trei întâlniri la Primăriei, iar șeful administrației publice locale au vizitat cu directorii școlilor tehnice din urbe companiile care ar putea fi interesate de acest proiect.

Învăţământul dual se organizează pentru dobândirea de cunoştinţe, deprinderi şi competenţe, preponderent pentru ocuparea unui loc de muncă, pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor. Dezvoltarea competențelor-cheie este abordată în contextul formării profesionale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/