Agenția Națională a Funcționarilor Publici a răspuns: „Frunzăverde nu poate fi demis!”

 

Încurcătura generată de solicitarea DNA, ai cărei procurori au cerut suspendarea conducerii județului, în speță a președintelui Sorin Frunzăverde și a vicelui Ionesie Ghiorghioni, a ajuns pe masa ANFP. Asta, după ce la nivel de județ nu s-a putut formula un răspuns pe această temă.

Dacă suspendarea lui Ghiorghioni ține de voința politică și de decizia consilierilor județeni, care îl țin în brațe pe vicele corupt, în cazul lui Sorin Frunzăverde lucrurile se complică, pentru că acesta a fost ales uninominal. În urma explicațiilor date în plen de secretarul județului Caraș-Severin și a punctului de vedere solicitat de la Instituția Prefectului, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Nicolae-Miu Ciobanu, a transmis o adresă la Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru a obține clarificări în acest sens.

Răspunsul a venit, dar președintele ANFP, Jozsef Birtalan, spune la rândul său că cele două persoane vizate nu se supun statutului funcționarilor publici. „Funcționarul public este persoana numită, în condițiile legii, într-o funcție publică. În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) din Legea nr. 393/2004 cu modificările și completările ulterioare, președinții și vicepreședinții de consilii județene au statut de aleși locali. Mai mult, având în vedere prevederile art. 2 alin. (4) din Legea nr. 188/1999 (r2) cu modificările și completările ulterioare, raportate la dispozițiile din ANEXA la același act normativ referitoare la Lista cuprinzând funcțiile publice vacante, funcțiile de președinte și vicepreședinte din cadrul consiliului județean nu sunt prevăzute în categoria funcțiilor publice. În consecință, persoanele care ocupă funcțiile publice sus-menționate nu au calitatea de funcționar public în înțelesul Legii nr. 188/1999 (r2) cu modificările și completările ulterioare, și prin urmare nu le sunt aplicabile prevederile Statutului funcționarilor publici”, a declarat președintele ANFP, Jozsef Birtalan, în răspunsul formulat către Instituția Prefectului Caraș-Severin.

Prin urmare, adresa vine în completarea afirmațiilor făcute de Darian Ciobanu, secretarul județului Caraș-Severin, în plenul legislativului cărășean. Acesta declara că imunitatea lui Frunzăverde este dată de votul celor 74.000 de alegători care au pus ștampila pe numele său în 2012.

Tupeu maxim în cazul lui Ghiorghioni!

În ce îl privește pe vicepreședintele Ionesie Ghiorghioni, variantele de demitere sunt mai simple, însă social-democrații au ieșit din sală la proiectul de hotărâre privind suspendarea sa, iar legea județeană nu s-a mai supus votului, din cauză că, pentru a deveni aplicabilă, ar fi avut nevoie de două treimi din voturile valabil exprimate ale consilierilor județeni.

PSD a retrimis subiectul în analiza organizației județene a liberalilor întrucât, spun social-democrații, problema a fost pasată artificial consilierilor județeni. Dacă Ghiorghioni ar fi exclus din partid, și-ar pierde și calitatea de ales local și, prin urmare, ar pleca de la cârma forului.

Prin urmare, neînțelegerile din plan politic afectează grav sfera administrativă. O dată pentru că vicele are interdicție să se apropie de instituție și în al doilea rând, pentru că, în prezent, județul este condus de un singur om. Asta, în contextul în care organigrama prevede trei persoane la cârma sa.

Comments

  1. Radivoj Milenovici says:

    Deci Zeus Maximus Masonios Pedofilos poate fi inlaturat doar cu ”PLUTONUL DE EXECUTARE”. Pai ce dreacul asteptati , mercenarii ???!!!

  2. legi says:

    Orice om poate fi demis! Ce legi imi insiruiti acolo? Alea facute pentru voi?Mai SCOBITI si gasiti si altele”

  3. andy says:

    Daca voi nu ma vreti eu va vreau! Asa suna legea legionarismului politic din Romania. Am ajuns sa traim intr-o tara de a carei legi ti se face scarba pe zi ce trece. Daca romanii erau precum grecii, am fi avut acum inchisorile pline de politicieni.

  4. Andy Chisalita says:

    Stepanescu si co. ar trebui sa-l faca cetatean de onoare al orasului. Pana nu este prea tarziu. In rest, deriziune…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/