Aflat în ruină, fostul Abator al Timișoarei va fi reabilitat. Proiectul care va schimba la față Complexul Studențesc

abator timisoara

Complexul Studențesc se va schimba la față odată cu începerea reabilitării complexului fostului abator de pe bulevardul Eroilor. O spune primarul Dominic Fritz, care se arată mulțumit de faptul că proiectul care va fi dezvoltat în regim privat va porni cu reabilitarea clădirilor istorice.

Recent, în comisia tehnică de amenajare a teritoriului de la Primăria Timișoara, dezvoltatorul a prezentat documentația premergătoare proiectului tehnic pentru prima etapă de reabilitare a clădirii-monument Abator.

„Mă bucur foarte mult că intenția este să înceapă cu zona istorică, nu să facă un bloc și apoi să se apuce de clădirile istorice, ci invers. Pentru noi e foarte important ca această zonă în jurul Abatorului să fie cu acces public, adică să nu avem acolo o enclavă privată. Din păcate, încă sunt discuții despre gard pentru că unii vor să îl prezerve, alții spun că nu are valoare istorică și ar trebui să fie mai degrabă acces direct la clădirea Abatorului. Sper să se ajungă acolo la o concluzie în curând. Cred că este un proiect important pentru Timișoara, care transformă de fapt tot Complexul Studențesc și va ridica, calitatea locuirii, calitatea vieții, va fi un nou spațiu public în jurul Abatorului.”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

În zona Abatorului, prin proiect, se vor ridica apoi și alte imobile pentru birouri și spații comerciale.

Abatorul din Timișoara a fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely, ridicat între anii 1904-1905. Terenul are o suprafață totală de 48.877 mp. Ansamblul este conceput după modelul abatoarelor construite în Germania și este format 11 corpuri de clădire distincte: pentru adăpostul animalelor, hale de sacrificare, spații frigorifice, birouri, laboratoare, chiar și locuințe.

Poarta abatorului este încadrată de statuile sacrificatorilor și cele două case destinate personalului. Piesa centrală a compoziției este turnul abatorului care avea la parter spații destinate măcelarilor. Halele de sacrificare erau dispuse în lateralele turnului. Paralel cu aceste hale și dispuse în spatele lor erau amplasate două clădiri, pentru adăpostirea animalelor ce urmau să fie sacrificate.

Ulterior au fost ridicate alte noi corpuri de clădire pentru ateliere de întreținere și alte anexe. În perioada comunismului, activitatea abatorului s-a diversificat și s-a intensificat. După 1989, abatorul și-a redus activitatea pentru ca în 1992 să se închidă definitiv. Au urmat demolări succesive, însă turnul emblematic a fost păstrat, cu halele laterale, poarta de intrare cu cele două grupuri statuare și casele ce flanchează intrarea principală. Astăzi, clădirile ansamblului abatorului sunt luate în evidență în lista monumentelor istorice.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/