Află povestea militarului reșițean care a supraviețuit Iadului din Irak și Afganistan!

Deși patriotismul este lăsat în urmă și devine istorie pentru mulți dintre românii care preferă să își părăsească țara, aceia puțini care au mai rămas sărbătoresc astăzi Ziua Armatei.

Nicolae Radu este singurul reșițean care, voluntar, a ajuns să lupte în teatrele de luptă din Irak și Afganistan. Cu 3 misiuni la activ, a decis că acum are nevoie de liniște. A absolvit Școala Militară de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Terestre Basarab I Pitești. Ulterior, s-a încadrat la Regimentul 17 Rachete Antiaeriene, dar în 2003 unitatea s-a desființat. Fără alternativă în domeniul militar la Reșița sau în Caraș-Severin, a cerut mutarea la Bistrița, la unitatea destinată executării misiunilor internaționale. Așa a ajuns să fie încadrat în Batalionul 812 Infanterie Bistrița, cunoscut în teatrele de operații, dar și de publicul larg drept ,,Șoimii Carpaților”.

nicolae_radu

,,Ceea ce m-a motivat să fac raportul de mutare a fost palmaresul acestei unități, celebre în revistele de specialitate pentru misiunile pe care le-a executat peste tot în lume. Astfel că în vara lui 2004 am participat la prima mea misiune în Irak. Trupele române erau sub comanda unei brigăzi italiene, iar misiunea se numea Antica Babilonia. Fiind prima mea misiune, vă dați seama, mai ales la vremea respectivă, când totul începuse să devină tot mai sângeros, trupele NATO înregistrau destul de multe pierderi, am avut emoții și pot să spun că au fost situații când chiar mi-a fost frică, pentru că până la urmă viața îți era pusă în pericol ( … ) Și asupra noastră s-a deschis focul și noi am răspuns cu foc pentru a ne proteja și pentru a ne putea îndeplini misiunile”, își amintește reșițeanul.

Evident, după 6 luni de alertă contiună, reîntoarcerea acasă a fost o ușurare. ,,Acolo, nimic nu se aseamănă cu ceea ce întâlnești în Europa. Întoarcerea acasă ne-a făcut să ne simțim în siguranță pentru prima dată. Este un sentiment pe care nu știu dacă mulți pot să îl înțeleagă. Să te poți plimba pe stradă, fără să ai vreo teamă. Acolo nu există noțiunea de liniște! În momentul în care ai părăsit baza unde ești cantonat, ești în misiune de luptă, în patrulă, spune acesta.

Misiunile în Afganistan, mult mai dure

Dacă în Irak a mai avut parte de civilizație, misiunile în Afganistan l-au pus pe reșițean fața-n față cu mândria poporului afgan, foarte agresiv, de altfel. ,,Nivelul de alertă și cel de risc erau mult mai ridicate în Afganistan, mai ales după 2006, de când, statistic vorbind, s-a înregistrat o creștere a acțiunilor ostile împotriva forțelor NATO în toate provinciile și pe toate nivelele. În perioada în care am fost acolo, trupele române s-au confruntat cu atacuri asupra bazelor, asupra patrulelor și, implicit, a militarilor. Au fost acțiuni ostile și pe timp de zi, și pe timp de noapte. Am fost trimiși, la un moment dat, într-o bază mai izolată pentru a asigura paza. Eram împreună cu militarii americani. Nici nu am ajuns bine, că baza a fost atacată. Am reușit să menținem securitatea, fără să avem pierderi”, spune Nicolae Radu.

S-a retras în liniște

Reșițeanul a servit timp de 10 ani Batalionul 812 Infanterie Bistrița și a participat la misiunea din Irak din iulie 2004 și până în februarie 2005. Cele două misiuni din Afganistan s-au derulat din decembrie 2006 până în iunie 2007 și, respectiv, din iulie 2010 până în februarie 2011.

,,De la o anumită vârstă, în armată trebuie de treci la alt nivel: de la funcțiile luptătoare, la cele de stat major, de sprijin. Din această cauză am părăsit batalionul unde am servit 10 ani și m-am alăturat colectivului Centrului Militar Județean Caraș-Severin, mai ales că sunt și reșițean. A fost o oportunitate pentru mine, a explicat militarul.

În ce privește manifestările cu depuneri de coroane și intonarea Imnului Național, acestea par superficiale din exterior, chiar și astăzi, de Ziua Armatei … Încă o zi în care se mai întâmplă ceva în oraș! Lucrurile nu stau chiar așa pentru cei care au avut ocazia să fie parte activă în războaie care au vizat sau încă vizează menținerea unui echilibru pe mapamond.

Este un sentiment pe care nu știu dacă mulți pot să îl înțeleagă. Să te poți plimba pe stradă, fără să ai vreo teamă!, Nicolae Radu

Comments

 1. CristianG says:

  Pentru onor…., inainte! Cinste tie, Nicolae!

 2. Vali says:

  Salutari din Bistrita, si bafta.

 3. Poldy Bloom says:

  Felicitari! De asemenea tin sa te felicit Oana pentru acest articol. Este printre cele mai bune (ca idee) citite in presa caraseana.

 4. viorica says:

  Oferim seriozitate maxima! Incheiati pe loc contract legal! S-au acordat deja primele castiguri! Oamenii sunt foarte multumiti! Avem dovada castigurilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul “Info” la adresa de email:
  vioricaflorea53@gmail.com