Află povestea inedită a bijuteriei de patrimoniu construite la începutul secolului al XIX-lea!

Clădirea în care funcționează Primăria Bocșa la ora actuală are un trecut încărcat de istorie. Oamenii care au lucrat în trecut în imobil au creditat locuitorii sau le-au adus vești din toată lumea.
Pentru prima dată, imobilul s-a dat în folosință în 1911, odată cu Deschiderea Băncii de Credit şi a Poştei. Amplasată în vecinătatea unei alte bijuterii de patrimoniu, Sanatoriul „Dr. Velicsek”, clădirea a întregit într-un mod inedit peisajul unei epoci pline de romantism, în care muzica de salon răsuna puternic pe străzile orașului. După 1990, Bocșa a cunoscut un proces de privatizare în economie şi servicii, cei mai mulţi agenţi economici derulând activități în domeniul exploatării şi prelucrării materialului lemnos din zonă. Au produs mobilă pentru uzul intern şi extern sau doar au continuat tradiţia construcţiilor metalice. Și mineritul de suprafaţă a ocupat un loc important pe lista obiectelor de activitate ale firmelor nou înființate odată cu invazia capitalismului.

Dacă în perioada interbelică Bocşa a fost bine reprezentată în sistemul bancar (Casa de Economii, Camera de Credit etc.), în perioada comunistă sistemul bancar a fost redus la doar o filială CEC. Astăzi, în frumoasa clădire încă animată de un trecut încărcat, funcționează administrația publică locală.

Imobilul este clasificat ca monument de patrimoniu de Ministerul Culturii, dar în ciuda acestui fapt alocările bugetare pentru conservarea trecutului sunt inexistente. Prin urmare, din puținii bani de care dispun administrațiile locale se încearcă reabilitarea punctuală a „daunelor” lăsate de timp.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„De mult eram obligați să facem acest lucru, dar de fiecare dată ne-am canalizat atenția în alte direcții, pentru că am eficientizat bugetul local în funcție de urgențele pe care le-am avut de-a lungul timpului. Pentru noi, prioritare au fost școlile. Clar: vom trece la acest capitol și vom reabilita acoperișul celei mai frumoase clădiri din oraș, o clădire impunătoare, plasată în zona zero a Bocșei, dar în care cu părere de rău vă spun că plouă. Merită reabilitată pe aceeași structură, nu modernizată în altă arhitectură decât cea pe care o are. Pentru această investiție am alocat 80.000 de lei. Suma este destul de mică. Aici am putut să realizăm această investiție pentru că am fost ajutați de Fundația Triumful Inimii, care a donat o suprafață de 720 mp de țiglă, pe care Consiliul Local nu este nevoit să o plătească. În aceste lucrări se va înlocui țigla care a fost deteriorată, se va înlocui partea de lemn, se va face reparație capitală și se va plăti manopera aferentă lucrărilor”, a declarat Eugen Cismăneanțu pentru Express de Banat.

FOTO: bocsacs.wordpress.com

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/