Află povestea fascinantă a ferestrelor de bârfă de la Oravița!

po 1000x100px (3)

Modul în care au fost construite casele în oraș, dar și în mai multe comune din zona Oraviței a dat naștere unor legende, care de multe ori se pot apropia de adevăr. Asta, într-o măsură mai mare sau mai mică.

Fost centru economic important al Banatului, orașul Oravița este special prin modul în care sunt construite ferestrele caselor: ușor ieșite în afară, astfel încât privitorului să nu îi fie frig, dar să poată observa cu mare atenție ceea ce se întâmplă pe drum.

IMG_3681- FERESTRELE DE BARFA ORAVITA

Potrivit drumliber.ro, pe aceiași localnici care au pus piciorul în primul teatru din țară sau au avut prima farmacie din România îi rodea curiozitatea să vadă ce se întâmplă pe străzi. Așa au creat ferestrele cunoscute azi sub numele de ,,ferestre de bârfă”, care le permiteau locuitorilor din vremea Imperiului Austro-Ungar să urmărească foarte atent orice mișcare de pe drum, în ciuda vremii nefavorabile care nu le permitea să părăsească locuința.

Ferestrele, practic, sunt construite în afara casei, cu geam și pe lateral, astfel încât să poată fi analizată mișcarea a trecătorilor din oricare direcție. Multe dintre ferestrele de bârfă s-au conservat, iar casele nou ridicate păstrează specificul în zonă.

FERESTRELE DE BARFA ORAVITA

 

banner 1000 x 100 hd

 

 

 

 

SURSĂ INFO/FOTO: DRUMLIBER.RO

03 britannia 1000 x 100 gif

Comments

 1. Alimpie says:

  Intr-adevar, fascinant.

 2. georg says:

  Farmacia “La vulturul negru! este prima farmacie din Banatul Montan,nu din Romania!!
  Documentati-va!Ferestrele nu sint ferestre de birfa!Se numesc-Schaufenster-tradus fereastra de observare,sau fereastra cu privire!

 3. Cheile Nerei Info says:

  Fotografii cu ferestre din zona Banatului de munte, mai exact in zona Cheilor Nerei: cheilenereinfo.ro/discussion/330/modele-de-ferestre-din-banatul-de-munte

 4. Cheile Nerei Info says:

  Forumul Cheilor Nerei: http://www.cheilenereinfo.ro