Mulți oameni cu funcție de conducere din județ, dar nu numai, au ajuns după gratii în urma dosarelor instrumentate de DNA, DIICOT sau serviciul Antifraudă. Alții încă au procese pe rol, dar prea rar ajunge la public informația că oamenii legii au luat decizia confiscării averilor.
Asta, mai ales că anii pe care îi petrec în spatele gratiilor nu sunt record. Potrivit noului Cod de Procedură Penală, instanța de judecată poate dispune la propunerea procurorilor confiscarea extinsă a averii. Asta înseamnă că toate veniturile dobândite ilicit, pe șpagă, pot fi recuperate. Până acum însă, această măsură s-a luat doar în cazul medicului Sebastian Telbis, care a dat decizii de pensionare pe caz de boală pe bandă rulantă.
Acesta a rămas fără sumele de 31.890 lei, 3.950 euro şi 100 USD, fără 8 pachete cafea, 1 litru ţuică, 4 sticle cu vin, 1 sticlă whisky, un pachet ciocolată, o sticlă cu rachiu şi o sticlă cu tărie, bunuri materiale aflate la camera de corpuri delicte a I.G.P.R. Bucureşti. Mai mult însă, Tribunalul Arad a dispus ,,confiscarea extinsă cu privire la: 4.120 dolari americani, 51.244 de lei, 108.115 euro, 500 lire sterline, cabinet stomatologic situat în Timişoara, str. Liniştei, dobândit prin contract de vânzare-cumpărare în 2013 de către Telbis Sebastian cu suma de 50.000 euro, autoturism marca VW înmatriculat în 2012, apartament nr. 8 situat în Timişoara, str. Bucureşti, dobândit prin contract de vânzare, cu suma de 50.000 euro, pe numele Telbis Andreea Laura – fiica inculpatului, autoturism marca Dacia înmatriculat în 2013, pe numele fiicei inculpatului Telbis Laura Andreea; autoturism marca VW înmatriculat în 2013, pe numele fiicei inculpatului Telbis Laura Andreea”, după cum se arată în sentinţă.
Cu excepția acestuia însă, alte măsuri de confiscare a averii nu s-au prea luat în Caraș-Severin. Asta, deși multe dintre persoanele anchetate sau condamnate deja și-au construit averi fabuloase pe spatele statului român. Un exemplu în acest sens ar fi fiul primarului de la Lăpușnic. DIICOT-ul a estimat într-o primă fază că fiul edilului-şef din Lăpuşnicel ar fi fentat statul român cu aproximativ 6.000.000 de lei, echivalentul a aproximativ 1,5 milioane de euro. Problema cea mai mare însă este că acesta s-a oferit să pună banul jos să își acopere prejudiciul, aspect care dovedește clar faptul că tânărul are o avere inestimabilă. Afacerile derulate sunt în domeniul exploatării masei lemnoase.
Un alt exemplu celebru este cel al controversatului om de afaceri Adrian Chebuțiu, acuzat alături de Preda că ar fi devalizat istoria Reșiței, prin îmbogățirea cu debarcaderul Văliug, Muzeul de Locomotive, Vila Renk, iar exemplele pot continua. În ultimele două cazuri prezentate, procesele sunt încă pe rol.
Se lucrează la strategii!
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, prezent la Reșița la finele săptămânii trecute, a explicat de ce este dificil să se dispună astfel de măsuri, cel puțin pentru moment.
,,Nu este întotdeauna un proces simplu pentru că nu cred că avem foarte mult exercițiu în acest domeniu. De aceea, noi la Ministerul Justiției ne-am angajat ca până la sfârșitul lunii martie să încercăm să operaționalizăm o agenție specializată în valorificarea acestor bunuri. Am beneficiat de asistență din Olanda. Săptămâna viitoare vine la București directorul Agenției Franceze de recuperare a creanțelor provenite din săvârșirea de infracțiuni. Din punctul nostru de vedere, din ceea ce am studiat la nivel european, modelul francez ni s-ar potrivi cel mai bine, adică o unitate formată undeva din 20-30 de oameni, foarte bine pregătiți, care să consilieze magistrații din momentul în care decid să ia o măsură asiguratorie, pentru că altfel riscăm să avem costuri mai mari”, a explicat Robert Cazanciuc.
Din această săptămână, la Ministerul Justiției sunt deja 4 specialiști de la Ministerul de Finanțe care vor pune bazele noii agenții. ,,Cred că la anul pe vremea asta lucrurile se vor schimba fundamental”, a concluzionat ministrul.
Vesna Anculia Simici a revenit în țară după opt ani petrecuți în Germania. Fire curioasă și foarte curajoasă și-a închipuit doar că lumea e cu mult mai mare decât...
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281