Afecțiunile oculare și SARS-CoV-2. Specialiștii de la Clinicile Medici’s Timișoara oferă informații prețioase

Virusul a fost depistat în lacrimile pacienților. Noua boală pandemică (COVID-19), cauzată de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), este o provocare pentru comunitatea medicală. În timp ce eforturile diagnostice și terapeutice s-au concentrat asupra complicațiilor respiratorii ale bolii, au fost înregistrate simptome și tulburări și ale altor organe, printre care și ale ochiului.

SARS-CoV-2 ARN a fost găsit în lacrimile pacienților infectați, rapoartele sugerând că suprafața oculară ar putea servi drept portal de intrare și rezervor pentru această transmitere virală. Asis. Univ. Dr Diana-Maria Dărăbuș, medic specialist oftalmolog la Clinicile Medici’s Timișoara, oferă explicații despre afectarea oculară în COVID-19 și măsurile de protecție pe care le putem lua.

Coronavirusul se poate transmite și prin ochi ?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, virusul se transmite în primul rând de la persoană la persoană prin intermediul unor mici picături provenite din nas sau gură, care sunt expulzate când o persoană bolnavă de Covid-19 tușește, strănută sau vorbește. Aceste particule minuscule pot ajunge în ochi și ne pot infecta. Iată o cale mai puțin cunoscută de infectare cu SARS-CoV-2.

COVID-19 poate da simptome oculare?

Rezultatele studiilor sugerează că aproximativ unul din zece pacienți cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom ocular. Cele mai frecvente manifestări oculare sunt tipice unei conjunctivite virale, cu ochi roșu, lăcrimos, senzație de corp străin și prurit. De asemenea, au fost raportate leziuni la nivelul retinei, exudate și microhemoragii, având ca repercusiune scăderea acuității vizuale. Au fost semnalate și complicații neurologice, precum afectarea nervului optic.

Urmare a acestor complicații s-au semnalat scăderi ale acuității vizuale și paralizii ale mușchilor extraoculari însoțite de vedere dublă, parte dintre ele fiind reversibile. Pacienții de la terapie intensivă, din cauza factorilor de risc reprezentați de ventilația mecanică invazivă, poziția culcată și expunerea bacteriană multi-rezistentă, pot dezvolta unele complicații oculare precum tulburări de suprafață oculară, infecții bacteriene secundare.

 

Managementul afecțiunilor oculare suspecte

Deoarece sunt multe cazuri de roșeață și iritație a ochilor la pacienții cu COVID-19 se sugerează faptul că conjunctivita poate fi o manifestare oculară a infecției cu SARS-CoV-2. Deoarece conjunctivita este o afecțiune frecventă a ochilor, oftalmologii pot fi primii profesioniști din domeniul medical care evaluează un pacient cu COVID-19. Prin urmare, trebuie să se acorde o atenție deosebită la examinarea pacienților cu semne și simptome de conjunctivită virală.

Este obligatoriu investigarea prezenței simptomelor respiratorii sau a oricărui element care, din punct de vedere epidemiologic, sugerează o infecție potențială din SRAS-CoV-2. Orice tergiversare poate să ducă la o evoluție nefavorabilă.

De ce orice afecțiune oculară trebuie văzută de un oftalmolog?

Medicul este singurul care poate evalua cât de importante sunt leziunile oculare, să pună un diagnostic și să efectueze sau să prescrie un tratament. Orice afecțiune oculară care este neglijată și nu este tratată la timp de un personal specializat poate evolua până la orbire. De asemenea, medicul este cel care poate stabili dacă o problemă oculară este sau nu în legătură cu SARS-CoV2. De aceea, este recomandabil să nu ezităm în a face un examen oftalmologic de specialitate!

Asis. Univ. Dr Diana-Maria Dărăbuș, medic specialist oftalmolog la Clinicile Medici’s Timișoara

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/