AFACERI SUSPECTE: Statul român, scos din schemă în favoarea unei firme de fier vechi!

express de banat, resita, caras-severin, stiri resita, stiri caras-severin, mechel, ductil steel, combinat, uzina, luca malaiescu, stiri otelu rosu, valea bistrei, negocieri pentru cumpararea societatii
explo 1000x200

De doi ani, la Ductil Steel Oțelu Roșu nu s-a întâmplat nimic. Cel puțin la suprafață! Reprezentanții sindicatelor spun că jocurile de culise au schimbat configurația masei credale, ceea ce nu poate fi în favoarea oamenilor. Asta, mai ales că statul a fost scos cu totul din cărți.

Foștii muncitori de la combinatul din Valea Bistrei s-au obișnuit cu ideea că și-au pierdut locul de muncă. Speranțe pentru repornirea activității nu mai sunt, iar aceștia au încercat să găsească alte soluții să își câștige pâinea și să ducă un trai cât de cât normal. Unii fac naveta la firmele din Caransebeș, iar femeile, cele mai multe dintre ele, au fugit peste granițele țării să îngrijească bătrânii Europei. Liderii sindicali susțin că la nivel de județ peste 15.000 de doamne ar fi plecate în țările Uniunii Europene. Statisticile sunt tot mai îngrijorătoare la acest capitol. Semnale de alarmă au fost trase inclusiv de sindicaliștii din Oțelu Roșu care încă îi mai reprezintă pe foștii muncitori.

Pentru că nimeni nu le comunică nimic, oamenii încep să facă speculații cu privire la firmele care s-au așezat la masa credală, pentru elaborarea planului de reorganizare. Asta, pentru că statul, care ar avea de recuperat 86 de milioane de lei, nu figurează nicăieri, în timp ce presupuse firme ale miliardarilor din România au devenit creditori principali peste noapte.

,,Există un plan de reorganizare întocmit de Silnef Brașov, un creditor important la ora actuală. Cum a ajuns cel mai important creditor nu știu. Când s-a înscris la masa credală avea creanțe minime. S-au făcut jocuri de culise între timp și au ajuns creditorii cei mai importanți în Comitetul Creditorilor. Curios e că statul, cu o creanță de 86 de milioane de lei, nu face parte din comitet. Este curios și nu știu cum s-a ajuns în această situație. Este gata și planul de reorganizare, prevăzut pentru o perioadă de 3 ani de zile, iar Combinatul are un buget de conservare. Se dorește vânzarea punctului de lucru Oțelu Roșu, după confirmarea planului de reorganizare. E o perioadă de doi ani de staționare a activității. Dacă nu repornește curând activitatea, văd foarte greu repornirea ei, a declarat Victor Sabău, liderul foștilor salariați de la Ductil Steel.

Cine este Silnef Brașov?

Firma se ocupă de demolări, reciclări, pază, dar și de colectarea fierului vechi. Numele i-a fost vehiculat în mai multe scandaluri care au avut ecou la nivel național. Suspectați de evaziune fiscală, patronii societății comerciale au fost luați cu asalt de mascați și de inspectorii antifraudă în luna februarie a anului 2014. Silnef este firma care a cumpărat la preţ de fier vechi utilajele de la Rulmenul SA. Potrivit ultimului Top Forbes, printre cei 16 milionari în euro ai Braşovului apare şi Silviu Strejuţ (13 milioane euro), patronul companiei Silnef care activează în domeniul reciclării.